Social

Hrana si buna noastra dispozitie

Nu mai este un secret ca hrana poate sa influenteze starea noastra de spirit ! Vom fi in forma, totdeauna, daca veghem asupra echilibrului nostru energetic.

Acum, cand vara bate la usa, in sezonul „relaxarii" , chiar daca nu plecam in concediu prea multe zile, sta in puterea noastra sa ne rasfatam cu preparate tonice naturale . Un tonus robust este sustinut de hrana si de ambianta. Fireste, trebuie sa fim atenti ca meniul sa nu contribuie la cresterea greutatii, precizeaza Eugen Giurgiu , doctor in biochimie, care ne ofera cateva sfaturi in acest sens:

Daca ne sufoca o neliniste anume, ne salveaza din aceasta pasa proasta o salata orientala preparata cu ajutorul celor „7 magnifici": morcovi , rosii, varza , telina, castraveti, mere (cate 50 g) si marar din belsug.

Asezonam aceste ingrediente cu ulei de masline si suc de lamaie (cate doua lingurite). Consumul acestei salate ofera organismului nostru mai multe beneficii: ne reincarca bateriile prin aportul elementelor nutritive pe care le contine, imbunatateste imunitatea si elimina toxinele din organism .

Daca trebuie sa finalizam un proiect dificil si ne petrecem seara in compania unor prieteni, este firesc sa nu stam incruntati cu gandul la grijile noastre. Prin alegerea unui meniu reconfortant vom alunga incertitudinea din sufletul nostru si vom pastra armonia in cercul nostru relational: sa alegem pentru cina o friptura din piept de pui cu o garnitura de fasole verde "stropita" cu suc de lamaie - un excelent detoxifiant si antiseptic, in egala masura.

Intr-o zi foarte incarcata, masa de pranz ne poate revigora si vom finaliza, cu bine, tot ceea ce ne-am propus. Cea mai potrivita alegere este meniul bazat pe o portie dubla de peste. .

Cine nu se satura doar cu peste poate sa opteze si pentru fructele de mare; o alternativa ar fi salata de cruditati (laptuca, rosii, castraveti - cu piept de pui). Setea poate fi "potolita "cu suc de fructe , mai ales cel de portocala.

Daca ne propunem sa ne detasam de o problema stresanta si sa servim cina cu prietenii, meniul cu peste este binevenit; fiind vorba de o cina intima este ideal sa comandam la masa noastra si vin cu apa minerala: sau o sampanie daca aniversam o zi mai speciala din viata noastra. Chiar daca este cald trebuie sa evitam alimentele si bauturile foarte reci. Daca ne este pofta de o portie de inghetata la desert, inainte de a degusta delicatesa preferata, putem comanda un ceai verde, cald si buna dispozitie se va mentine pe tot parcursul serii.

Cand avem o zi incarcata este bine sa apelam la ajutorul mierii. Inainte si dupa fiecare masa putem gusta cate o lingurita de miere. Vom fi mai optimisti si la masa nu vom manca mai mult decat trebuie

Legumele cu frunze verzi, in special, au o influenta benefica asupra ficatului. Un suc preparat din broccoli si varza creata (cate 100 gr), patrunjel si frunze de telina (cate 50 gr) la care adaugam si sucul obtinut de la doua mere mari are efecte formidabile asupra sanatatii noastre datorita substantelor nutritive din compozitia lor: eliminam toxinele, ne revigoram prin bogatia vitaminelor A, C si a mineralelor - seleniu si zinc.

Sa nu uitam ca in topul legumelor-vedeta, morcovul, care ocupa locul patru in lume in clasamentul consumului mondial, este o valoroasa sursa de nutrienti cu efecte deosebit de favorabile asupra sanatatii noastre. Cercetarile de ultima ora precizeaza ca vitamina A si betacarotenul din compozitia morcovilor nu numai ca ne asigura vigoarea si ne protejeaza vederea, dar poate preveni aparitia cancerului pulmonar la care sunt predispusi fumatorii inraiti sau a tumorilor maligne de prostata.

Iata modul de preparare al unui suc numit de nutritionisti "Un cocteil pentru liniste si sanatate" ce contine si morcovi: 200g morcovi, 250g m si 150g varza rosie . Prin stoarcere obtinem 300 ml suc cu efecte revigorante si de calmare a intestinelor.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea