Social

#hipermarketuri #klaus iohannis #lege promulgata #produse romanesti

Hipermarketurile, obligate sa vanda 51% produse romanesti! Legea, promulgata astazi de presedinte

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat astazi legea care obliga hipermarketurile sa vanda produse romanesti, in proportie de 51%. Totodata, legea interzice incasarea de taxe si servicii de la furnizori.

Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor, for decizional, in unanimitate in luna iunie.

Astfel, comerciantul persoana juridica autorizata sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare are obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa de pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare, scrie mediafax.ro.

Noua lege cuprinde si modificari privind etichetarea carnii, printre care aceea ca obliga comerciantul sa afiseze vizibil sintagma «carne romaneasca», pentru carnea comercializata direct catre consumatorul final.

Nerespectarea acestor dispozitii se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicata.

"Este o victorie a producatorilor din Bucovina, in special, si a celor din Romania in general, care s-au batut pentru eliminarea barierelor privind accesul pe piata a produsului romanesc. Ca lucrator in Camera de Comert din Suceava timp de 12 ani cunosteam o parte dintre aceste bariere si am propus eliminarea lor prin aceasta lege. Practic, supermarket-urile vor fi obligate sa negocieze cu producatorii locali pentru ca 51 la suta din produsele romanesti sa se regaseasca pe raft in marile magazine", a spus Ovidiu Dontu, initiatorul legii, pentru mediafax.ro.

"Aceste prevederi ale legii vor intra in vigoare in termen de sase luni, deci aproape de sfirsitul anului si se prevad amenzi uriase pentru cei care nu se conformeaza", a adaugat Ovidiu Dontu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea