Social

Herta Müller la Conferintele TNB

Sriitoarea de origine romana Herta Müller va sustine, pe 13 aprilie, conferinta "E mereu aceeasi zapada si mereu acelasi neica", la Teatrul National Bucuresti (TNB). Titlul conferintei sustinute porneste de la expresia germana "Zapada de ieri", care se refera la lucruri devenite inactuale, de care nu mai trebuie tinut seama.

Experienta deportarii in Uniunea Sovietica , pe care a suferit-o mama ei, in 1945, este simliara cu experienta emigrarii in Germania, in anii 80 - in ambele situatii, zapada joaca un rol hotarator.

Herta Müller s-a nasut in 1953 in Banatul romanesc. A emigrat in Germania, in 1987, iar de atunci traieste la Berlin, fiind unul dintre cei mai importanti autori de limba germana . A primit numeroase premii si a fost de doua ori propusa la Premiul Nobel pentru Literatura . Multe dintre scrierile ei reflecta experienta traiului in teroarea comunista.

"Der Mensch ist ein grosser Fasan auf der Welt" (1986) vorbeste despre eforturile unei familii de a obtine pasapoarte pentru a parasi Romania. Romanul "Der Fuchs war damals schon der Jäger" (1992), o reinterpretare a unui scenariu de film pe care l-a scris impreuna cu Harry Merkle, are ca personaj principal un profesor hartuit de politia secreta din Romania.

 Intr-un alt roman, "Herztier" (1994), copilaria represiva a naratorului este legata de opresiunea brutala a statului. Singura carte scrisa de autoare in limba romana este o carte de poezie-colaj: "Este sau nu este Ion".

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea