Social

#ziar #harghita #presa harghita #presa limba romana

Harghita, fara presa in limba romana

"Informatia Harghitei", singurul ziar editat in limba romana din judetul Harghita, risca sa nu mai fie publicat, din cauza dificultatilor financiare cu care se confrunta in ultima vreme.

Mihail Grozea, redactorul-sef al ziarului, a declarat ca, in momentul de fata, "Informatia Harghitei" are un tiraj de aproximativ 3000 exemplare zilnic si doar 3 aparitii saptamanale.

Totodata, el adauga ca lipsa finantarii ziarului se datoreaza impartirii etnice a pietei de publicitate, judetul Harghita dispunand de peste zece ziare si posturi de televiziune si radio ce emit in limba maghiara.

Mai mult, redactorul-sef a subliniat ca lipsa finantarii se datoreaza faptului ca vorbitorii de limba romana reprezinta doar 13% din populatia judetului Harghita. Astfel, pentru a putea supravietui pe piata, a fost nevoie de reducerea numarului aparitiilor saptamanale si a personalului.

La ora actuala, ziarul numara 8 angajati, spre deosebire de 36, cati erau inainte de 1989. Dintre acestia, doar 4 jurnalisti se ocupa de redactarea articolelor, fiind ajutati si de fostii angajati ai ziarului, pensionati actualmente.

Mihail Grozea sustine ca lipsa unui ziar in limba romana poate avea consecinte asupra romanilor din judet, ducand la o ruptura intre acestia si administratia locala sau institutiile statului.

Sursa foto: popsych.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea