Social

#rectificare #buget #emil boc #guvern #minister

Guvernul se gandeste la o noua rectificare bugetara

Premierul Emil Boc se gandeste la o noua rectificare bugetara. Seful Guvernului a anuntat aseara ca exista posibilitatea unei noi rectificari bugetare, care nu va aparea insa in perioada imediat urmatoare. Aceasta posibilitate fusese mentionata si in luna mai, dupa ce in luna aprilie avusese loc prima rectificare bugetara a Cabinetului Boc.

Primul ministru a precizat, la postul public de televiziune , ca masura aplicarii unei rectificari bugetare ar putea fi luata dupa ce se va efectua o analiza a celor sase luni de guvernare.

In luna mai a acestui an, pe scena politica romaneasca se discuta despre o posibila noua rectificare bugetara, la doar o luna dupa ce fusese efectuata prima din acest an. Astfel, Guvernul intentiona sa efectueze, in perioada de vara, o noua rectificare a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2009, pe timpul vacantei parlamentare.

Prin acest act normativ, Executivul solicita acordul Parlamentului pentru a putea emite ordonante in domeniile financiar, social, administratiei publice si internelor, transporturilor, sanatatii si agriculturii, inclusiv pentru o noua rectificare bugetara. 

Rectificarea bugetara din aprilie a taiat din bugetele majoritatii ministerelor

In luna aprilie fusese votata in Parlament prima rectificare bugetara a Guvernului Boc. Aceasta prevedea reducerea tuturor bugetelor ministerelor, mai putin cel al Ministerului Muncii, acesta din urma fiind marit cu 1,3 miliarde lei, din cauza faptului ca bugetul asigurarilor sociale de stat va trece pe deficit si este nevoie, in consecinta, de suplimentarea fondurilor.

Potrivit Gandul, cele mai mari sume au fost taiate de la Agricultura (aproximativ doua miliarde lei), Aparare (696, 4 milioane lei), Educatie (676 milioane lei) si Administratie si Interne (427 milioane lei), in timp ce cei mai putini bani au fost luati de la IMM-uri, Comunicatii, Sanatate, Ministerul Public si Cultura.

In urma rectificarii bugetare diminuari de bugete vor suferi si Administratia Prezidentiala, Parlamentul, Inalta Curte de Casatie si Justitie, CNSAS, SRR si SRTV, dar si serviciile de informatii.

In plus, in ordonanta adoptata de Parlament in aprilie erau trecute si unele masuri fiscale, printre care introducerea impozitului minim, calculat in functie de veniturile anuale ale firmelor, si suspendarea ocuparii prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiilor publice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea