Social

Guvernul pune pret pe informatiile institutiilor

Accesul la informatiile produse si utilizate de institutiile publice se poate face numai in baza unei solicitari scrise si contra unei taxe.

Potrivit proiectului Legii privind reutilizarea informatiilor din institutiile publice, adoptat miercuri de Guvern, la initiativa Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, solicitarile pentru astfel de inundatii pot fi facute in scris, fie pe suport de hirtie, fie in forma electronica.

Documentele la care se refera aceasta hotarire de guvern pot fi folosite de persoane fizice sau juridice in scop comercial sau necomercial. Nu intra sub incidenta acestei legi actele asupra carora un tert detine drepturi de proprietate intelectuala, acte care contin date si informatii secrete, clasificate, confidentiale sau care tin de secretul profesional sau fiscal si nici informatiile cuprinse in documente ale serviciilor publice de radiodifuziune si televiziune sau detinute de institutii de educatie si cercetare sau culturale.

De asemenea, nu este permis accesul la documente in privinta carora persoanele fizice sau juridice trebuie sa faca dovada unui interes legitim in vederea obtinerii accesului la acele documente sau documente a caror punere la dispozitie constituie o activitate care excede sfera serviciului public aferent institutiilor in cauza.

Proiectul exclude informatiile publice

Solutionarea cererilor se va face in 20 de zile lucratoare de la primirea acestora, insa termenul ar putea fi extins cu inca 20 de zile lucratoare , dupa ce solicitantul a fost in prealabil anuntat, informeaza Biroul de Presa al Guvernului, care a mai mentionat ca aceasta hotarire nu are nici o legatura cu Legea nr. 544/2001, privind informatiile publice, fiind vorba despre doua documente diferite, cu scopuri diferite.

Taxele pentru serviciile de reutilizare a documentelor vor fi stabilite de fiecare institutie publica in parte, insa acestea nu vor putea depasi costurile provenite din pregatirea documentelor si furnizarea informatiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea