Social

Guvernul le-a facut profesorilor o noua oferta

Liderii celor patru federatii sindicale din invatamant au reluat, la sfarsitul saptamanii trecute, discutiile cu vicepremierul Gheorghe Pogea, ministrul de stat Marko Bela si cu noul ministru al invatamantului, Mihail Hardau. Singurele ,victorii" obtinute de sindicalisti sunt: elaborarea unui proiect de lege a salarizarii, dar care va intra in vigoare in 2007, achitarea integrala a sumelor de bani cuvenite in urma unor sporuri celor care au castigat procesele in instanta si reanalizarea a patru ordine ministeriale. Ei au stabilit ca cele patru federatii sa se intalneasca, la inceputul acestei saptamani, pentru a hotari actiunile viitoare.

Modificarile aduse acordului initial propus de guvern sindicatelor din invatamant
* Personalul deja pensionat, care este ndreptatit la primirea sumelor restante provenite din neplata unor sporuri salariale in perioada 2001-2004, va primi intreaga valoare in transe, dispuse in limita a maximum trei luni. Pentru personalul pensionabil, achitarea se va reesalona asa incat sa fie incheiata cel mai tarziu la data pensionarii, intr-un interval de maximum 35 de luni.
In cazul proceselor castigate, sumele se vor achita conform hotararilor judecatoresti, intr-o singura transa, dupa ce, initial, se prevedea plata acestor sume in transe lunare intinse pe 35 de luni, pentru toti profesorii indreptatiti sa primeasca sume de bani restante provenite din neprimirea sporurilor salariale in perioada 2001-2004.
* Guvernul se obliga ca, pana la data de 15 aprilie 2006, sa elaboreze un proiect de lege a salarizarii personalului bugetar, iar federatiile sindicale din invatamant vor desemna specialisti care sa participe la elaborarea legii. Legea urmeaza sa se aplice de la 1 ianuarie 2007 si va reflecta prioritatea nationala a sistemului de invatamant.
* Ministerul Educatiei si Cercetarii va reanaliza ordinele privind noile criterii de evaluare pentru conferirea titlurilor universitare.

Greva continua
"Suntem in aceeasi situatie: ne continuam actiunile de protest. Asteptam, insa, reactiile colegilor din teritoriu, iar marti vom decide ce se face mai departe", a precizat, ieri, Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret". Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, spune ca in noul acord propus de guvern s-au modificat o virgula si doi de "si". "Oricum, noi l-am transmis in teritoriu si asteptam sa vedem ce raspunsuri primim".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea