Social

Guvernul, la mina Parlamentului

Birourile Permanente ale celor doua Camere reunite au decis ca sedinta comuna in care guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea pentru pachetul legislativ Integrarea sa se desfasoare marti, 14 iunie.
Conform noilor prevederi ale Constitutiei, pina vineri, 10 iunie, senatorii si deputatii pot depune amendamente la Secretariatul General al Camerei. Aceste amendamente vor fi analizate de Executiv, care le poate admite sau respinge. Daca pina vineri, 17 iunie nu se depune motiune de cenzura , pachetul legislativ se considera adoptat. Daca Opozitia va depune motiune de cenzura, ea va fi prezentata pe 20 iunie si dezbatuta pe 22 iunie.
Avanpremiera votului la motiunea de cenzura

Adrian Nastase a declarat oficial ca PSD va depune motiune de cenzura. Este insa greu de crezut ca aceasta va trece, numarul de voturi necesare fiind 235. La ora actuala, PSD mizeaza doar pe cele 156 de voturi proprii. S-ar putea sa primeasca ajutorul celor 54 de parlamentari ai PRM. In principiu, noi am vota contra, pentru ca asociatiile de chiriasi fac parte din partidul nostru. O decizie finala nu s-a luat insa, ne-a declarat deputata PRM, Olguta Vasilescu . Grupul popular al lui Corneliu Ciontu se va pronunta dupa ce va vedea textele din pachetul legislativ, dar exista semnale ca va vota impotriva. In ceea ce priveste PC - categoric votam varianta guvernului, ne-a declarat vicepresedinta Daniela Popa .
Ce se asteapta de la noile reforme ale Justitiei

Principalele reforme ale Justitiei, pentru care guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului, se concentreaza pe trasarea unor distinctii mult mai clare intre judecatori si procurori. Judecatorii sint reprezentanti ai puterii judecatoresti, independenta fata de cea executiva (guvern) si cea legislativa (Parlament). Pe de alta parte, se considera ca procurorul este mai apropiat de puterea executiva, intrucit misiunea sa lupta impotriva criminalitatii si a coruptiei este totodata si responsabilitatea guvernului. Ministrul Justitiei va capata o pirghie importanta de control asupra Ministerului Public, prin faptul ca va propune numirea si revocarea din functii a sefilor de la Parchetul General si Parchetul National Anticoruptie. In paralel, noile legi ofera procurorului mai multa independenta in raport cu superiorii sai ierarhici.

Reformele urmaresc si dinamizarea sistemului judiciar. Judecatorii si procurorii nu vor mai avea posibilitatea sa ramina in sistem dupa ce au implinit virsta legala de pensionare, iar vechimea necesara magistratilor pentru a avansa in cariera va fi mai mica, scopul declarat fiind de intinerire a corpului magistratilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea