Social

Guvernul bulgar se confrunta cu un vot de neincredere

Opozitia bulgara, de dreapta, a cerut vineri Parlamentului sa convoace o sesiune pentru acordarea unui vot de neincredere vizand guvernul condus de socialisti, pe care il acuza de legaturi cu crima organizata.

Votul nu risca sa antreneze o cadere a coalitiei de guvernare, formata din trei partide, care detine o majoritate neta in legislativ, dar vizeaza amplificarea presiunii asupra executivului pentru a combate infractionalitatea si coruptia din tara.

Bulgaria, care a aderat la Uniunea Europeana anul trecut, este presata de Bruxelles sa aiba rezultate tangibile in lupta impotriva crimei organizate si fraudei si risca sa piarda fonduri in valoare de milioane de euro.

"Poporul bulgar si partenerii nostri din Uniunea Europeana si-au dat seama ca cei care conduc Ministerul de Interne au legaturi cu si protejeaza grupuri de crima organizata si economia gri, deoarece Guvernul primeste bani" din aceste sectoare, potrivit motiunii.

Votul urmeaza sa se desfasoara saptamana viitoare sau peste doua saptamani.

Guvernul incearca sa isi refaca imaginea dupa ce un inalt oficial si un fost inalt oficial din politie au fost arestati luna trecuta si acuzati de procurori ca ar fi oferit informatii delicate unui om de afaceri din lumea interlopa si ca ar fi ordonat interceptari ilegale ale unor convorbiri telefonice .

La inceputul saptamanii, premierul Serghei Stanisev a oferit ministrului de interne un termen de 10 zile pentru a concepe un plan de eliminare a ofiterilor de politie corupti, care au legaturi cu mafia.

Studiile arata ca frauda si crima organizata costa cea mai saraca tara din Europa peste un miliard de euro anual. In pofida razboiul declarat coruptiei si mafiei, Bulgaria nu a inculpat deocamdata nici un inalt oficial si nici nu a inchis vreun sef mafiot.

Diplomatii europeni subliniaza ca adesea politicienii si magistratii au legaturi cu crima organizata si ca tensiunile din cadrul coalitiei de guvernare nu ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Potrivit analistilor, votul de neincredere, al cincilea de la investirea Guvernului, in august 2005, vizeaza si imbunatatirea imaginii opozitiei inainte de alegerile de anul viitor.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea