Social

#spital #batran #guvern

Guvernul aloca 230 de milioane de lei pentru construirea a 71 de camine de batrani

Guvernul vrea sa aloce 230 de milioane de lei pentru construirea a 71 de camine de batrani. Primarii trebuie sa solicite construirea unor asemenea locatii in orasul lor pana pe 30 martie 2011.

Conform proiectului de Hotarare de Guvern privind aprobarea Programului de Interes National “Dezvoltarea Retelei de Camine pentru persoane varsnice”, construirea caminelor va demara in luna aprilie a acestui an, iar banii necesari amenajarii centrelor se vor asigura din bugetul Ministrului Muncii. In plus, autoritatile locale pot amenaja astfel de centre prin parteneriat public-privat .

Insa, nu orice primarie poate depune cerere: autoritatile au pus pe hartie si ce orase pot cere infiintarea unor astfel de centre.
 

Care este motivul?
 

Caminele ar urma sa fie amenajate in foste unitati sanitare care vor fi desfiintate . “Vor fi asistate un numar de 2.500-4.800 de persoane varsnice in caminele nou infiintate, se vor asigura conditii decente de viata pentru persoanele varstnice dependente si se va preveni degradarea autonomiei functionale a persoanelor varsnice dependente pe o perioada cat mai indelungata. De asemenea, se vor asigura servicii de ingrijire si asistenta corespunzatoare nevoilor individuale ale fiecarei persoane asistate”, se precizeaza in actul normativ.
 

Numarul internarilor batranilor se reduce
 

Autoritatile afirma ca proiectul va ajuta inclusiv familiile care nu pot sa mai aiba grija de persoanele varsnice si ca, prin infiintarea caminelor, se va reduce numarul internarilor varsnicilor care sufera de afectiuni cronice generatoare de dependenta. Astfel, in ceea ce priveste scopul, autoritatile au trecut si:

- “intarirea suportului acordat familiilor care nu mai pot asigura ingrijirea traditionala a persoanelor varsnice dependente

- cresterea responsabilitatii autoritatilor locale fata de persoanele varsnice care necesita ingrijire si suport pentru a-si continua viata in conditii decente si cu respectarea demnitatii

- reducerea numarului de spitalizari a persoanelor varsnice care sufera de afectiuni cronice generatoare de dependenta”.
 

65 de milioane de lei in 2011
 

Anul acesta, Guvernul vrea sa aloce 65 de milioane de lei pentru acest program, iar pentru 2012 si 2013 specialistii finantelor au trecut pe hartie cate 82,5 milioane de lei. “Finantarea Programului se realizeaza pe baza proiectelor elaborate de autoritatile administratiei publice locale in nume propriu sau in parteneriat cu alti furnizori publici sau privati de servicii sociale ”, se mai precizeaza in draft. Proiectele ar urma sa fie evaluate de Ministerul Muncii, autoritatea care va decide, de altfel, si cine va primi finantare si cine nu.
 

Spitalul Caritas, singurul transformat din Bucuresti
 

Potrivit listei, in Capitala, doar pentru spitalul Caritas se va putea depune cerere de finantare, iar in cazul Ilfovului, ministrul Sanatatii, Cseke Attila , a propus doua spitale: “Dr. Maria Burghele” Buftea si Spitalul Comunal Peris. In Busteni s-a propus Preventoriul TBC Poiana Tapului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea