Social

#joc #guvern #vara

Guverne sii umbre

Jocul verii 2008: partidele, trase la umbra , pun la cale guverne din umbra, alcatuite din umbre.

O spun clar, nu e deloc rau ca partidele din opozitie fac acest exercitiu. In democratiile in care se practica, guvernul din umbra are un rost foarte clar. Numai ca tocmai acest rost lipseste la noi, ceea ce face ca guvernul din umbra sa fie inca o forma a democratiei occidentale maimutarita de politicieni autohtoni cu creier geoanic.

Menirea cabinetului din umbra este aceea de a face opozitie. El nu este un guvern in asteptare si, cu atat mai putin, un guvern-promisiune. Fiecare membru al cabinetului din umbra monitorizeaza atent evolutia politica a corespondentului sau din guvernul real, il critica si, mai ales, vine cu solutii.


Rostul unui asemenea cabinet este dublu: mai intai , acela de a sistematiza si de a eficientiza opozitia. Nu este deloc util ca toti oamenii partidului din opozitie sa faca opozitie la orice face guvernul. Se impune o anumita specializare. Resursele umane sunt astfel folosite mai adecvat, iar ansamblul opozitiei castiga in substanta. Al doilea rost al guvernului din umbra este acela de a arata electorilor ca exista variante mai bune la politicile guvernului.

Guvernul din umbra nu este un guvern care se incalzeste pentru a prelua puterea. Guvernul din umbra nu joaca, steril, la perete. Guvernul din umbra chiar face opozitie. Acesta este meciul sau. El urmareste, ca o umbra, guvernul real. Faptul ca nu toti membrii guvernului din umbra devin ministri daca partidul din opozitie vine la putere este astfel o consecinta logica a faptului ca rostul guvernului din umbra este opozitia, si nu puterea.

Alegerea membrilor guvernului real este o operatiune diferita de cea a desemnarii membrilor cabinetului din umbra. Sigur ca dl Mircea Geoana, in analfabetismul sau politic, confunda guvernul din umbra cu o lista de ministri propusi. In plus, faptul ca dl Geoana anunta un guvern din umbra cu patru luni inainte de alegeri, cand s-a scurs deja 95% din perioada de opozitie, arata inca o data competentele politice ale fanfaronului pesedist. E ca si cum un antrenor de fotbal anunta primul 11 in minutul 85 al meciului.

PSD a mai anuntat, in timp, guverne din umbra. Toate au fost, de fapt, acadele iluzorii date catorva frustrati care nu se simteau bine angrenati in conducerea formala a partidului. Aceste guverne din umbra nu au produs insa absolut nimic in planul opozitiei, ci doar au mai linistit oamenii dornici de functii. Cat a fost in opozitie, PSD a lasat pe fostii componenti ai guvernului Nastase sa urmareasca atent evolutiile succesorilor lor, iar opozitia acestora a constat, de fapt, in lungi tirade de aparare a maretelor lor realizari din vremea guvernarii pesediste in comparatie cu ispravile actualilor ministri. Atat. Niciodata nu am putut auzi de la PSD o alternativa coerenta la una dintre politicile guvernelor Tariceanu I si II.

Cum vara e in toi, „sursele“ halucineaza. Iata, de pilda, inceputul unei stiri MEDIAFAX pe care o reproduc pentru ca ma priveste: „Liderii PD-L au desemnat membrii comisiilor de specialitate componente ale guvernului-alternativa“. E ceva cu totul nou! Adica avem un „guvern-alternativa“ format din comisii de specialitate. Sincer, nu inteleg nimic, stiind, ca tot muritorul de rand, ca guvernul, fie el „alternativa“, se compune din ministri, si nu din comisii de specialitate.

Numele meu este asociat acestei constructii bizare. Nimeni din PD-L nu mi-a propus sa fac parte dintr-un „guvern-alternativa“, indiferent ce-o fi insemnand asta, si nu coordonez nici o „comisie de specialitate“. Daca propunerea va veni (primul „daca“) si daca o voi accepta (al doilea „daca“), chiar eu am sa fac public acest lucru.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea