Social

Greve si proteste in lant ale profesorilor, lucratorilor de la metrou, functionarilor publici si tractoristilor brasoveni

Alimentate de saracie si de "jarul" politico-sindicalist, tensiunile sociale au prins a erupe precum floricelele de porumb, guvernantii afandu-se in postura gospodinei inabile care nu mai pridideste sa le domoleasca. Pentru "tariceni", tabloul conflictelor mioritice nu este deloc linistitor, furia sindicala prinzand pe picior gresit echipa guvernamentala. Desigur, nu pot fi omise, in tot acest mozaic conflictual, unele "inflexiuni" si "inspiratii" cu iz politic, indiferent culoarea, insa, independent de aceste speculatii si scenarii referitoarea la paternitatea diverselor "butoane sindicale", toate aceste convulsii nasc un adevar de necontestat: in pragul ultimei ierni inainte de integrarea europeana, majoritatea romanilor sunt sufocati de saracie.

Astfel, cu tot miliardul de euro promis pentru programe viitoare menite a revigora scoala romaneasca, nu si salariile lor indecente, profesorii au intrat in cea de-a doua saptamana de greva, semnele incetarii acestui protest fiind la fel de "incurajatoare" precum trainicia amicitiei liberalo-democrata. Treziti dintr-o somnolenta de aproape sase ani, salariatii metroului bucurestean, pastoriti de liderul cu imunitate senatoriala, Ion Radoi, sunt la mai putin de un pas de o greva generala care, potrivit programarii, va ingheta in depouri, incepand de maine, intre orele 4,00 si 16,00 trenurile metroului, revendicarile fiind tot de natura salariala. Dupa cum, tot in aceasta saptamana, incepand din data de 17 noiembrie, functionarii publici din cadrul Aliantei Sindicale "Sed Lex" au amenintat cu declansarea grevei generale si blocarea intregului sistem al administratiei locale si centrale.


Tariceanu nu stie ce masuri sa ia

"Din pacate, nu exista un plan B. Eu cred ca oferta de finantare a invatamantului la nivelul de 5% din PIB dovedeste disponibilitatea noastra de a investi in Educatie pentru elevi si studenti. Din aceasta perspectiva, cred ca problema salariala trebuie sa treaca pe planul doi", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Mai mult, primul-ministru este convins ca oferta de finantare a invatamantului la nivelul de 5% din PIB, precum si propunerea de majorare cu 8% a salariilor profesorilor reflecta disponibilitatea Guvernului si posibilitatile economice. In acest context, seful Guvernului este pus in situatia de a nu sti ce masuri sa ia, daca greva profesorilor nu va fi suspendata. Deoarece, marul discordiei, sau, mai exact, problema de fond, este reprezentat de proasta salarizare din Educatie, premierul a tinut sa reaminteasca de oferta autoritatilor de majorare cu opt procente, astfel incat inflatia prognozata pentru anul viitor sa nu afecteze veniturile profesorilor.

Pana una-alta, greva generala din Educatie va continua cel putin pana astazi la pranz, cand birourile reunite ale celor patru federatii sindicale ar urma sa decida, intr-o sedinta extraordinara, in functie de raspunsurile primite de la organizatiile teritoriale, daca semneaza acordul cu Guvernul. Astfel, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor , a declarat ca cele mai multe nemultumiri ale profesorilor cu care a stat de vorba vizeaza componenta salariala a acordului. "Din aceasta cauza, nu pot estima care va fi decizia finala a organizatiilor teritoriale", a mai adaugat Marius Nistor. La randul sau, Catalin Croitoru , presedintele Federatiei Educatiei Nationale, a precizat ca decizia privind continuarea sau suspendarea grevei generale trebuie sa fie unanima si ca, daca este cazul, se va negocia pana cand se va ajunge la un punct de vedere majoritar. In replica la aceste afirmatii, premierul Tariceanu a subliniat faptul ca acordul propus de Guvern ar trebui sa conduca la incetarea grevei din sistemul de invatamant si la reluarea procesului educational incepand chiar cu ziua de luni. In schimb, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a aratat suspiciunea ca greva va inceta in aceste zile.


Noul ministru vrea sa se munceasca

Aflat la Cluj Napoca, la instalarea noului prefect regional, proaspatul ministru al educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, a declarat senin: "Din partea Guvernului a existat disponibilitate pentru alocarea sumelor pana la nivel de 5% din PIB, deci ramane doar sa stim sa dovedim ca stim sa folosim acele sume. Este cea mai mare oferta de suport financiar din partea unui guvern din 90 incoace. Ceea ce simt eu acum ca prioritate este ca intreg corpul didactic sa se intoarca, sa se deschida si sa functioneze scolile, iar elevii sa isi inceapa programul firesc de cursuri". Potrivit acestuia, Ministerul Educatiei asteapta raspunsul sindicalistilor din invatamant rezultat de pe urma negocierilor. "Acum este un moment de asteptare. Oferta Guvernului este foarte buna. Sunt patru confederatii si au o cutuma ce trebuie sa fie in consens pentru luarea unei hotarari de incetare a grevei, ceea ce este mai greu de realizat tehnic", a mai precizat ministrul Hardau.

In privinta studentilor, demnitarul s-a declarat pe deplin multumit de atitudinea lor matura, hotarand sa inceteze actiunea de protest. Si ca o concluzie, de mare interes pentru lumea universitara, Mihail Hardau concluzioneaza: "Vreau sa ii asigur pe studenti ca Ministerul Educatiei si Cercetarii este hotarat sa isi respecte angajamentele asumate in cadrul acestor negocieri".


Paloma Petrescu a dat in judecata sindicatele din Educatie

Dupa o saptamana de greva generala si in conditiile nesigurantei din interiorul Ministerului Educatiei si Cercetarii odata cu schimbarea ministrilor de resort, secretarul de stat cu invatamantul preuniversitar, Paloma Petrescu, si-a luat inima in dinti si a intentat proces sindicatelor din Educatie, cerand suspendarea actiunii de protest. Cererea de actionare in instanta a fost depusa, ieri, la Tribunalul Bucuresti, la Sectia 8 Conflicte de munca si Contencios administrativ. Din surse sindicale, am aflat ca principalul motiv al acestui demers are drept cauza faptul ca nu a fost intrunit numarul legal de semnaturi pentru inceperea protestului. "Este un motiv total neintemeiat, drept care o invitam pe secretara de stat sa verifice toate dosarele", ne-a declarat Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale. O informatie de ultima ora arata ca, pana ieri seara, in 15 judete, liderii de sindicat au decis continuarea grevei generale, pe motiv ca acordul guvernamental nu promite nimic concret in ceea ce priveste marirea salariilor la dascali. (Alex. Calmacu)



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea