Social

#magistrat #greva #judecator #spor

Greva magistratilor, atac la siguranta cetateanului

Magistratii romani au intrat in greva, insa nu se multumesc cu atat. Ei intentioneaza sa-si “radicalizeze” protestele referitoare la noua lege unica a salarizarii bugetarilor si sa nu mai efectueze acte de baza in sistemul juridic. Astfel, se intentioneaza ca judecatorii sa nu mai aresteze infractori periculosi, iar procurorii sa nu mai efectueze nici un act de urmarire penala.

O astfel de masura ar incalca flagrant legea, dar mai ales drepturile fundamentale ale cetatenilor, pentru ca asa vor ajunge in libertate infractori periculosi. In plus, chiar si alte categorii de salariati care s-au declarat nemultumite de noua lege a salarizarii cred ca masurile radicale de acest fel sunt o incalcare a bunului simt.

Astfel, avocati sau reprezentanti ai societatii civile cred ca protestele organizate in acest fel sunt inadmisibile. “Daca judecatorii amana ca uzele cu arestati, iar acestia sunt pusi in libertate, intrucat le expira ordonanta de retinere, s-ar crea o problema de siguranta publica”, crede unul dintre magistratii, citati de Gandul.

De asemenea, avocatii cred ca desi ar putea fi in avantajul clientilor lor o astfel de masura, ea ar fi o problema pentru restul cetatenilor.
“Arestarea presupune procedura de urgenta, iar nerespectarea ei pune in pericol siguranta publica. Totodata, este pusa in joc si Constitutia”, a declarat pentru Gandul Gheorghita Mateut, unul dintre cei mai cunoscuti avocati din tara.

Magistratii continua impasibili protestele

Desi intentiile magistratilor au fost condamnate si de europarlamentari, acestia nu se lasa impresionati. Reprezentantii judecatorilor, Cristi Danilet, a spus ca in cazul in care vor primi un raspuns nefavorabil privind cresterea coeficientilor de salarizare de la 4 la 8, pentru judecatorii de judecatorie si de la 8,15 la 11 pentru un magistrat cu 20 de ani vechime, magistratii se gandesc ca din aceasta saptamana sa nu mai judece nici cauzele privind arestarea preventiva.

In noua lege unica de salarizare a bugetarilor, magistratii se afla printre cei care au de infruntat reduceri salarale. In urma negocierilor, ei au reusit sa obtina o crestere de 20% a coeficientilor, fata de nivelul discutat in proiectul initial, dorind insa pastrarea unor sporuri, precum cel pentru solicitare neuro-psihica, care are o valoare de 50% din salariu.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea