Social

Greva din aprilie a provocat pierderi la ArcelorMittal Galati de 4-5 milioane de dolari

Compania siderurgica ArcelorMittal Galati a inregistrat pierderi cuprinse intre patru si cinci milioane de dolari in timpul celor doua zile de greva generala din aprilie, a declarat, marti, directorul general Augustine Kochuparampil, transmite corespondentul NewsIn.

"Productia a fost afectata pe o perioada de doua-trei zile in marea majoritate a departamentelor si a sectiilor. Credem ca pierderile sunt de ordinul catorva milioane de dolari, 4-5 milioane de dolari mai exact", a afirmat Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati.

Oficialul a precizat ca expertii companiei studiaza acum posibilitatea recuperarii pagubelor de la organizatorii grevei. Deocamata, insa, administratia nu a formulat nicio cerere de acest gen catre instanta.

"Vom urma procedurile legale pentru ca am trecut printr-o perioada destul de stresanta, care ne-a dat peste cap intr-o oarecare masura, si dorim sa vedem ce se poate face pe acest subiect. Deocamdata, nu a existat niciun demers in instanta pentru recuperarea acestor pierderi", a declarat, marti, Augustine Kochuparampil.

De partea cealalta, sindicatul Solidaritatea - organizatorul grevei generale desfasurate luna trecuta in combinatul galatean - si-a luat deja unele masuri de precautie si, intr-un proces cu Ministerul Muncii pe o cauza auxiliara grevei, a chemat MMFES in garantie, solicitandu-i daune in valoare totala de 15 milioane de lei.

Zece milioane reprezinta eventualele despagubiri pe care ArcelorMittal Galati i le-ar putea cere Solidaritatii pentru pierderile inregistrate de companie pe durata grevei, iar cinci milioane reprezinta daunele morale ce li s-ar cuveni liderilor acestui sindicat, "aruncati in derizoriu de o decizie a ministerului de a anula conflictul de munca din combinat", dupa cum chiar ei au sustinut.

Solidaritatea considera ca, prin acel act administrativ, ministerul se face direct responsabil de esuarea grevei generale declansate la ArcelorMittal Galati. Urmatorul termen in acest proces este programat pe 9 iunie.

Sindicatul Solidaritatea a declansat greva generala in combinatul siderurgic galatean pe 14 aprilie, dupa ce negocierile salariale purtate inca din decembrie 2007 cu reprezentantii patronatului au esuat. In a doua zi de greva, pe 15 aprilie, Curtea de Apel Galati a suspendat protestul, iar pe 16 aprilie Tribunalul Galati l-a declarat ilegal.

Solidaritatea a cerut cresterea salariului fiecarui angajat al combinatului ArcelorMittal Galati cu 275 de lei de la 1 ianuarie, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei. O alta organizatie sindicala care nu a acceptat oferta administratiei ArcelorMittal Galati este Uniunea Sindicatelor Independente Forum, care reprezinta personalul TESA din combinat. Cele doua structuri sindicale cer acum patronatului reinceperea negocierilor salariale pana la 13 iunie, in caz contrar amenintand sa deschida din nou conflictul de interese.

Celelalte doua organizatii sindicale negociatoare - Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom si Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere (UTSL) de la Cai Ferate Uzinale - au acceptat oferta avansata de companie. Reprezentantii celor doua organizatii sindicale si cei ai patronatului au semnat un acord pe 9 aprilie.

Actul aditional incheiat prevede eliminarea grupelor 1 si 2 de salarizare si promovarea angajatilor direct in grupa 3, precum si acordarea unei cresteri salariale de 9,5% dar nu mai putin de 100 de lei, a unui bonus anual de 2% din salariul incasat in ultimele 12 luni, ajutoare sociale majorate in caz de deces sau accident de munca si prima de Pasti de 200 de lei, cu 80 de lei mai mare decat pana acum.

Toate drepturile convenite se aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2008 si au fost acordate cumulativ pana la Pasti. Documentul semnat expira, insa, la 31 decembrie 2008, ceea ce elimina posibilitatea unei alte negocieri salariale in cursul acestui an.

Liderii Solidaritatea au declarat ca nu vor semna un acord salarial in forma acceptata deja de FSS-Metarom si de UTSL. Fara semnatura tuturor partenerilor de negociere, compania nu poate inregistra contractul colectiv de munca la Directia Judeteana de Munca, iar documentul nu produce efecte juridice.

Sindicatul Solidaritatea are, potrivit administratiei, in jur de 3.500 de membri, din cei aproximativ 13.700 de salariati ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea