Social

#bucuresti #ratb #greva

Greva de la RATB a luat sfarsit! Angajatii vor relua lucrul in aceasta seara

Grevistii de la RATB au hotarat sa renunte la protest si sa reia lucrul, in urma unor negocieri purtate cu primarul general Sorin Oprescu. 

Update: 18:30 

Soferii bucuresteni de troleibuze, autobuze si tramvaie au discutat timp de trei ore cu primarul general, Sorin Oprescu, care i-a convins sa renunte la protest. Acestia au refuzat, in aceasta dimineata, sa iasa cu masinile pe traseu, blocand intreaga Capitala. Joi dupa-amiaza, mijloacele de transport ale RATB inca nu circulau in Capitala.  

Angajatii Regiei Autonome de Transport Bucuresti se plangeau de reducerea salariilor. 

Actiunea spontana nu a fost comunicata Metrorex, care nu a suplimentat numarul curselor de metrou. Bucurestenii care s-au culcat devreme au aflat in statia RATB ca nu au cu ce sa mearga la serviciu.

La autobaza Titan s-au strans joi dimineata 500 de soferi RATB care au intrat in greva. Oamenii cereau renegocierea salariului, reducerea orelor de munca de la opt la sase cu pastrarea salariului, spor de conditii grele de munca de 20% si spor de vacanta de 80%.

Lista revendicarilor angajatilor RATB, de doua pagini, mai cuprinde acordarea sporului de vechime si plata zilelor de sarbatori legale triplu. Protestatarii mai cer pensionarea la 58 de ani, conform fostei categorii a doua de munca si prime de Paste, Craciun si Ziua Transportatorului de 25% din viitorul salariu. 

In plus, angajatii RATB mai vor o prima de vacanta de 80% din salariu, iar noul salariu negociat sa fie indexat cu inflatia.

Nu doar soferii RATB sunt in greva, ci si alti angajati, precum electricieni sau controlori. 

Directorul RATB, Gheorghe Aron, a negociat toata noaptea cu angajatii, insa acestia nu au cedat. El sustine ca acest conflict de munca este ilegal pentru deoarece contractul colectiv de munca a fost respectat.

"Pana acum nu s-au intarziat salariile, nu au scazut, doar ca oamenii sunt ingrijorati si se gandesc caa le-ar putea scadea salariile. In plus, angajatii RATB au 3-4 niveluri de salarizare si, potrivit protocolului din contractul colectiv de munca, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 aprilie, va avea loc o rearanjare salariala, iar soferii vor fi incadrati numai pe doua niveluri. Totusi, acest lucru nu inseamna scaderi salariale ", a explicat Vasile Petrariu, lider sindical RATB, citat de Realitatea.net.

Cererile protestatarilor includ suplimentarea bugetului pentru cresterea salariilor, micsorarea personalului TESA si suplimentarea numarului de autobuze sambata, astfel incat sa creasca numarul de ore lucrate. 

Si primarul general Sorin Oprescu a discutat cu grevistii, dar inca nu a anuntat daca a ajuns la un acord cu acestia.

Pentru a ajunge la munca, bucurestenii se bat pe taxiuri!

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea