Social

# greseli cumparare cadou #cadou #alegere cadouri

Greseli pe care sa le eviti cand alegi un cadou

A darui un cadou este o arta, iar pentru a face cele mai bune alegeri sunt necesari mai multi pasi. Pe de o parte, este important sa tii cont de preferintele persoanei careia ii oferi un dar si sa faci alegerile in functie de nevoile acesteia, nu de gusturile personale. Pe de alta parte, felul in care oferi un cadou este la fel de important ca alegerea acestuia. Drept urmare, pentru a face, cu adevarat, o bucurie unei rude, unui coleg sau unui prieten, este esential sa tii cont de mai multi factori si sa eviti greselile care pot strica o surpriza.

 

Nu te gandi la ce ti-ar placea tie sa primesti

Desi, in unele cazuri, sa alegi un cadou in functie de dorintele tale ar putea sa functioneze, de cele mai multe ori, este putin probabil sa ai aceleasi preferinte ca un coleg de munca ori ca o matusa mai in varsta. De aceea, este important ca atunci cand alegi un cadou sa nu te gandesti la ce ti-ar placea tie sa primesti, ci la ce ar fi mai potrivit pentru persoana pentru care faci cumparaturi. Totodata, este esential sa cumperi un dar pe care sa si-l doreasca, nicidecum unul pe care crezi ca ar trebui sa il aiba. De pilda, un abonament la o sala de fitness sau o crema anti-imbatranire ar putea transmite un mesaj nepotrivit. Darul oferit unei persoane nu trebuie sa ii sublinieze neajunsurile, defectele ori slabiciunile.

Nu cumpara un cadou in graba

O alta greseala pe care ar trebui sa o eviti cand alegi un cadou pentru o persoana draga, pentru un coleg sau pentru un colaborator este de a face cumparaturi in graba si de a lua obiecte comune. Investitia in timp poate fi mai valoroasa decat banii cheltuiti, deoarece in cazul unui cadou primeaza calitatea, mai mult decat cantitatea. De exemplu, un voucher de cumparaturi transmite faptul ca nu ai acordat prea mult timp si atentie pentru alegerea unui cadou special, in timp ce, un breloc personalizat arata ca te-ai straduit sa oferi un obiect cu o semnificatie aparte. Astfel ca, de multe ori, un cadou valoros este unul care a fost ales cu atentie si oferit cu drag, si nu unul care a costat foarte multi bani. Alegerea cadourilor in graba poate duce la cheltuieli iresponsabile si la alegeri gresite, de aceea este important sa acorzi timp suficient cautarii si cumpararii darurilor potrivite.

Nu fi competitiv si nu oferi cadouri din obligatie

Oferirea unui cadou nu ar trebui sa fie o competitie in care persoanele implicate sa analizeze banii cheltuiti. Compararea investitiei pentru cadoul unei persoane dragi cu banii pe care aceasta i-a cheltuit pentru alegerea darului pentru tine ar trebui evitata. De asemenea, oferirea unui dar scump unui prieten care are probleme financiare l-ar putea face pe acesta sa se simta inconfortabil si sa nu aprecieze cadoul primit. Este important ca atunci cand oferim un cadou sa nu ii facem pe ceilalti sa se simta prost.

Totodata, este de evitat sa oferi cadouri din obligatie. Daca un coleg ti-a facut un dar, insa tu nu i-ai cumparat nimic, nu trebuie sa te simti obligat sa ii faci, la randul tau, un cadou. Gestul de a oferi un cadou este pentru a ne arata recunostinta, admiratia sau iubirea fata de o persoana si nu trebuie sa asteptam un dar la schimb. Asadar, atunci cand nu simti nevoia de a face un cadou unei persoane, este mai bine sa iti asculti instinctul decat sa faci cumparaturi din obligatie.

A alege un cadou este o sarcina dificila, insa cu putina atentie poate fi o experienta satisfacatoare.

Sursa foto: vectorfusionart/ Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea