Social

#ecografie #gravida

Gravidele ar putea face ecografii gratuite

Femeile insarcinate ar putea sa nu-si mai plateasca analizele pentru bolile genetice ale fatului.

Analizele pentru sindromul down si malformatii ale copilului ar putea fi gratuite. Ministerul Sanatatii Publice a publicat spre dezbatere publica un ordin privind ingrijirea gravidelor, prin care analizele costisitoare ar putea fi suportate din bugetul fondului de asigurari de sanatate.

Gravidele ar putea sa nu mai fie nevoite sa plateasca triplul-test, care se face intre saptamanile 12 si 16 de sarcina, si ecografia de morfologie fetala, recomandata intre 18 si 22 de saptamani.

De exemplu, sindromul down se descopera prin triplul-test care se face in trimestrul unu de sarcina. Analizele acestea evalueaza riscul fatului de a dezvolta anumite boli cromozomiale.

Pentru malformatii care nu au legatura cu genetica se recomanda ecografia de morfologie fetala, cand toate organele copilului sunt dezvoltate. In clinicile private, un triplu-test costa in jur de 200 de lei, o ecografie de morfologie fetala 3D variaza intre 100 si 300 de lei, iar una 4D costa 300 de lei.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, spune ca trebuie analizate costurile. “Probabil se va face un calcul sa vedem daca se poate sustine financiar. Foarte multe tari folosesc coplata pentru ca sunt foarte scumpe. Unele deconteaza 50%, altele 30%”, explica presedintele CNAS.

In prezent, medicii de familie completeaza fise speciale si un carnet pentru gravide. Potrivit proiectului de ordin, fisa ar urma sa contina si rubrici pentru tata, care se completeaza cu grupa sangvina, RH-ul, varsta, dar si diverse boli pe care acesta le are.

Fisa mai are rubrici pentru necesarul de fier, calciu sau acid folic pe care femeile insarcinate il au in functie de perioada sarcinii, precum si toate investigatiile pe care trebuie sa le faca in cele noua luni.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea