Social

Grandioasa parada a absurdului

Procedura aparitiei zilnice a Cotidianului ma face sa scriu acest articol inainte de anuntarea rezultatului scrutinului local. Nu pot, asadar, comenta rezultatele, dar incerc o anticipare a comportamentului politicienilor si analistilor.

 O vorba cruda, pusa de istorie in gura lui Stalin, spune ca nu conteaza ce se voteaza, ci conteaza cine numara voturile. La noi, ultimele chemari la urne ale romanilor au schimbat putin cliseul: nu conteaza ce se voteaza, ci cum se citeste rezultatul electoral.

In mai 2007, referendumul de demitere a presedintelui Basescu s-a incheiat cu rezultatul 74,48% la 24,75% impotriva demiterii.

 La acest scor s-au gasit destui care spuneau poporului ca presedintele a pierdut, de fapt, referendumul. Gaselnita era ca cei 55,55% dintre alegatori care nu votasera trebuie contabilizati la voturile pentru demitere. In noiembrie 2007, referendumul
pentru introducerea votului uninominal convocat de presedinte s-a incheiat cu scorul de 81,36% la 16,17% pentru sistemul uninominal propus de dl Basescu.

Iarasi, falanga istetilor a adunat procentul absentilor (73,49%) la voturile impotriva si a explicat ca referendumul a fost, de fapt, o infrangere a initiatorului.

Asemenea artificii stupefiante au fost, asadar, posibile in cazul unor consultari electorale simple (o singura intrebare cu doua raspunsuri posibile, da sau nu) cu rezultate zdrobitoare. Alegerile locale insa vor oferi o sumedenie de procente. Din miile de circumscriptii unde sunt deduse votului sute de functii, o multime luxurianta de cifre si procente vor izbucni spre noi. Sunt sigur ca partidele si analistii le vor citi dupa cum le va dicta, cum sa-i zic, constiinta. Unii vor numara totalul voturilor si vor aduna, dupa dicteul constiintei, absentii astfel incat sa se potriveasca.

Altii vor numara primarii marilor orase sau primarii din toate localitatile sau numai pe cei din resedintele de judet. Se mai pot numara, separat sau in multe combinatii, presedintii de Consilii Judetene , consilierii locali sau consilierii judeteni. Ma astept, deci, ca toate partidele mari sa anunte victorii sau, macar, ca nici un partid sa nu recunoasca infrangerea. Toti vor castiga sau, mai sigur, nimeni nu va pierde.

Jocul cu procentele sau cu cifrele absolute este jocul cu margele de sticla al Romaniei de azi. Are reguli atat de ermetice incat e numai la indemana celor bine antrenati in absurd si are practicanti atat de rafinati incat ai impresia ca apartin unei caste in care gandirea comuna, de bun-simt, este aruncata in irelevanta, dispretuita si ultragiata. Iar pozitia de „ magister ludi“ va fi asumata de zeci de cititori in voturi.

Ca sa-si salveze pielea, lideri precum dl Geoana vor invarti procentele astfel incat sa iasa bine. Si anti-basescienii, pentru care localele nu sunt decat o batalie din razboiul generalizat impotriva presedintelui, vor citi rezultatele astfel incat sa-si fortifice moralul pentru bataliile ce vin. De asemenea, tabara proprezidentiala va numara in consecinta. Titluri care vor anunta infrangerea presedintelui - desi nu a participat in aceasta competitie - vor impanzi media stiute. Dar vor fi titluri care vor anunta victoria prezidentialilor.

O intreaga gimnastica, in care saltul contorsionat va fi figura cea mai practicata, se va derula in fata noastra. Relativistii vor jubila, caci comentariile vor dovedi cu prisosinta ca nu exista adevar, ci adevaruri nenumarate.

Mintea se apara de asemenea asalturi ale absurdului secretand bun-simt. Cum bun-simt nu mai exista de multa vreme la noi, ma astept la o grandioasa parada a absurdului pe bulevardele mediatice ale Romaniei de azi de nimic oprita.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea