Social

Gordievski, victima vendetei KGB in Marea Britanie

Politia britanica investigheaza o tentativa de asasinat a spionajului rus, impotriva celui mai important ofiter KGB care a dezertat in timpul Razboiului Rece.

Oleg Gordievski, 69 de ani, sustine ca a fost otravit, in octombrie 2007, intr-un mod asemanator celui in care i-a fost administrat poloniu radioactiv fostului spion rus Alexandr Litvinenko. „Stiu de mai mult timp ca sunt pe lista asasinatelor unor grupari din Moscova. Pentru mine este evident ca am fost otravit“, a declarat Gordievski presei britanice.

Gordievski sustine ca a fost otravit cu tablete continand taliu, element chimic folosit pentru producerea insecticidelor, procurate de un om de afaceri rus din Londra, al carui nume nu a fost divulgat. Acesta i le-a oferit ca remediu pentru combaterea insomniei de care Gordievski suferea.

Tabletele suspecte erau mai mari si aveau o alta culoare decat cele obisnuite, isi aminteste Gordievski intr-un interviu acordat presei britanice. Dupa cateva zile, fostul agent dublu a intrat, pentru 34 de ore, intr-o coma profunda. Gordievski nu s-a refacut nici dupa cinci luni, el neputandu-si misca degetele.

Fostul spion a acuzat autoritatile britanice ca au incercat sa musamalizeze incidentul otravirii sale, pentru a nu tensiona si mai mult relatiile cu Moscova, intr-un moment in care autoritatile ruse au expulzat mai multi diplomati britanici acuzati de spionaj si au cerut inchiderea reprezentantelor British Council din Rusia, acuzate ca ar fi un paravan al spionajului britanic.

„Sunt o victima a politicii internationale“, considera Gordievski. Autoritatile britanice sustin insa ca nu au descoperit urmele unei substante letale in sangele lui Gordievski, dar nu doresc sa confirme implicarea serviciilor secrete in ancheta.

„Tintele asasinatelor sunt bine cunoscute. Primul este multimilionarul Boris Berezovski, apoi Ahmed Zakaiev (primul-ministru cecen in exil), Litvinenko, iar eu eram al patrulea. Acum sunt al treilea“, spune Gordievski. Intr-un interviu acordat la scurt timp dupa asasinarea lui Litvinenko, Gordievski a precizat ca stie exact cine este asasinul, o persoana care a stat doar zece minute in compania lui Litvinenko si i-a administrat o doza letala de poloniu, fara a sti insa cat de periculos e contactul cu substanta radioactiva.

Evadare de James Bond

Oleg Gordievski a dezertat imediat dupa interventia URSS in Cehoslovacia, in 1968, cand activa in Danemarca. Serviciile sale au devenit si mai importante in 1982, cand a fost numit sef al spionajului sovietic la Londra. In 1985, Gordievski a fost deconspirat si arestat in timp ce se afla la Moscova. Dupa cateva luni de interogatorii, Gordievski a inselat vigilenta KGB-istilor care il pazeau si a reusit sa ajunga la frontiera sovieto-finlandeza.

De aici el a fost preluat de spionii britanici si transportat, prin Norvegia, pana in Marea Britanie. Sotia si copiii lui Gordievski au primit autorizatia de a parasi URSS abia in 1991, dupa insistentele lui Margaret Thatcher pe langa Mihail Gorbaciov . Anul trecut, Gordievski a primit din partea reginei Elisabeta a II-a Ordinele „Sfantul George“ si „Sfantul Mihail“, „pentru servicii in slujba securitatii Marii Britanii“.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea