Social

Giurgiu si Toghina, noii sefi ai TVR si SRR

CU 332 DE VOTURI pentru si 62 contra, toate ale PD, Parlamentul a ales ieri noul Consiliu de Administratie al TVR. Reuniti imediat dupa validare, cei 11 l-au desemnat drept presedinte-director general al TVR pe regizorul Tudor Giurgiu , propus de guvern in CA.
Ulterior, acesta a fost votat si de plen, cu 302 voturi pentru si 22 impotriva. Din noul Consiliu lipsesc reprezentantii Presedintiei si ai PD, ceea ce lasa puterea in dezavantaj fata de opozitie. Parlamentul a validat si CA al SRR, cu 299 de voturi pentru si 53 impotriva, presedintele Radioului fiind Maria Toghina, din partea PNL.

Cele doua consilii pornesc cu un mandat provizoriu, intrucit cele patru partide aflate la guvernare au decis ieri, in Consiliul National al Coalitiei, ca in toamna sa fie finalizata noua lege de organizare si functionare a SRR si TVR, care sa desfiinteze algoritmul politic in desemnarea CA. Societatea civila protesteaza Un grup de reprezentanti ai societat ii civile, veniti in calitate de invitat i la lucrarile plenului, au afisat pentru citeva minute la unul dintre balcoanele aulei Camerei Deputatilor un banner pe care scria NU controlului Parlamentar asupra SRR si TVR.

Promotorul actiunii, Mircea Toma , a explicat gestul civicilor: E un gest de protest. Mesajul societatii civile a fost inteles doar de Presedintie si PD, dar nu de UDMR si PNL, care este inversunat. Sint convins ca PSD isi freaca palmele de bucurie, pentru ca i-a reusit stratagema. Fara ajutorul PD Coalitia s-a descurcat de aceasta data si fara sprijinul PD, care anuntase, inca de la prinz, ca va vota impotriva numirii unui Consiliu desemnat pe baza de algoritm politic.

Nici discutiile din Consiliul National al Aliantei D.A., nici cele ulterioare din Consiliul Coalitiei nu i-au facut sa se razgindeasca. Surse din cadrul Aliantei au declarat ca, la intilnirea cu liberalii, unii dintre reprezentantii PD s-au aratat nemul- tumiti ca nu pot desemna oameni in CA ale SRR si TVR. De altfel, pe parcursul CNC-ului Aliantei, democratii s-au aflat in legatura telefonica cu presedintele Basescu si chiar au propus, la un moment dat, aminarea votului dat ieri pentru ziua de joi, ultima de dinaintea vacantei parlamentare. In afara deciziei aliatilor sai, PNL a mai primit o lovitura.

Cu o ora inainte de inceperea sedintei, s-a anuntat ca Ducu Darie, candidatul desemnat de liberali, s-a retras din cursa. In locul lui a fost promovat Tudor Barbu, reporter la TVR 2. Partitura Cotrocenilor Liberalii au decis sa nu reproseze PD votul de ieri si sa nu-l taxeze ca pe o abatere de la protocolul comun, dat fiind ca aceasta decizie este dictata de la Cotroceni. Pozitia aparte a PD nu va fi urmata de vreo sanctiune , a anuntat ieri, oficial, purtatorul de cuvint al PNL.

Ramine de vazut daca PNL va gasi aceeasi intelegere si cind PD va sustine ca proiectata comunitate a serviciilor de informatii sa fie coordonata de presedinte. Pozitia PD, care coincide cu cea a Cotroceniului, a fost anuntata ieri de Emil Boc, desi liberalii ar dori ca respectiva entitate sa fie in subordinea Parlamentului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea