Social

# ghicul pancientului cu cancer # ghicul pancientului #cancer bronhopulmonar #pandemie

Ghidul pacientului cu cancer bronhopulmonar in pandemie

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), cu sprijinul Roche Romania, lanseaza proiectul "Cancerul pulmonar – Ghidul pacientului", un ghid de informare pentru persoanele care se confrunta cu un potential diagnostic de cancer pulmonar.

„Cancerul pulmonar – Ghidul pacientului” le explica pacientilor care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze, din punct de vedere medical, de la aparitia primelor simptome pana la stabilirea, de catre medic, a tratamentului necesar. In acest ghid pacientii pot citi informatii despre incidenta si prevalenta bolii, care sunt factorii de risc, ce presupune preventia in aceasta boala, care sunt optiunile disponibile de tratament si cum pot pacientii sa duca o viata cat mai aproape de normal, in pofida diagnosticului. De asemenea, pacientii pot accesa informatii suplimentare despre ghiduri internationale de tratament si grupuri de sprijin pentru pacienti.

Documentul poate fi descarcat gratuit de aici, accesand site-ul www.fabc.ro

“In aceste vremuri tulburi, informarea ramane cel mai bun aliat al nostru in lupta cu boala. 3.000 de cazuri de cancer pulmonar au trecut nediagnosticate din cauza situatiei generate in sistemul medical de catre pandemia Covid-19. Mai mult, rata spitalizarilor pentru pacientii oncologici si numarul interventiilor chirurgicale au scazut cu aproape jumatate fata de anul trecut. In aceste conditii, este esential ca pacientii sa inteleaga boala cu care se confrunta si sa mearga in continuare la medic pentru tratamentele lor. " declara Cezar Irimia, presedintele FABC.

“Pacientul oncologic trebuie sa mearga in continuare la medic, in siguranta, sa aiba acces la tratament si spitalizare. Riscul ca boala sa progreseze in lipsa administrarii tratamentului este foarte mare, iar prezentarea la medic intr-un stadiu avansat al bolii scade semnificativ rata de supravietuire” spune Prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic primar oncologie medicala, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta”, Cluj Napoca.

“ Un pacient informat corect, care cunoaste ce are de facut, care sunt optiunile de tratament, castiga timp, ceea ce conteaza enorm in aceasta lupta. Pacientii trebuie sa revina la medic pentru a primi tratamentul corect, potrivit pentru afectiunea lor. Vizita la medic este in continuare necesara, iar daca luam toate masurile de preventie aceasta se poate face in conditii de siguranta.” completeaza dr. Petra Curescu, medic primar, oncologie medicala, Spitalul Municipal Timisoara.

Cancerul bronhopulmonar este prima cauza de mortalitate in Romania in randul pacientilor cu cancer. In tara noastra, acest tip de cancer este cel mai intalnit in randul barbatilor si al patrulea cel mai frecvent la femei, potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea