Social

#ghidul alegatorului #alegeri parlamentare #11 decembrie #alegeri #alegeri 11 decembrie

Ghidul alegatorului! Ce trebuie sa stii despre alegerile parlamentare din 11 decembrie

Duminica, 11 decembrie, romanii sunt asteptati la urne pentru a vota senatorii si deputatii Romaniei. Aproape 6.500 de candidati s-au inscris in cursa pentru a-i reprezenta pe romani.

In acest mandat vor fi cu 122 mai putini parlamentari, deoarece se revine la votul pe liste. Romanii vor vota astfel partidul si nu omul.

Astfel vor fi alesi 134 de senatori si 308 deputati, plus 18 deputati ai minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara. Diaspora va fi reprezentata in continuare de 2 senatori si 4 deputati.

In total, 466 de parlamentari, fata de 588 cati au fost alesi in 2012, potrivit romania-actualitati.ro.

Cum se voteaza

Roamnii pot accesa www.registrulelectoral.ro pentru a afla sectia de votare la care sunt arondati. Vor trebui insa nevoiti sa introduca datele personale solicitate.

Cans de prezinta la sectiile de votare, cetatenii romani trebuie sa aiba la ei unul dintre urmatoarele documente pentru a putea vota: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic sau de sericiu, carnetul de serviciu militar.

Veti primi o stampila si doua buletine de vot: unul pentru Camera Deputatilor, celalalt - pentru Senat.

Votarea se desfasoara duminica, 11 decembrie 2016, intre orele 7:00 si 21:00.

A fost introdus votul prin corespondenta

O noutate pentru romani este faptul ca s-a introdus votul prin corespondenta pentru romanii de peste hotare.

Aproximativ 4500 de romani din diaspora au votat deja prin corespondenta pana joi, la ora 22:00. Ildiko Dosa, loctiitorul presedintelui Biroului Electoral pentru Votul prin Corespondenta, a spus ca toate voturile care au ajuns pana la ora 24:00 vor fi considerate valide.

"Am primit aproximativ 4500 de voturi prin corespondenta pana la aceasta ora (joi, ora 22:00 – n.r.). Posta Romana va mai veni inca o data pana la ora 24:00 pentru a aduce ultimele voturi prin corespondenta", a precizat Ildiko Dosa, joi seara, potrivit libertatea.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea