Social

Gerul a crapat stirile

In trei zile de ger, imaginarul reporterilor de la stiri nu a inghetat. Am avut parte de un repertoriu complet: strazi pustii, gaze scazute, descinderi in apartamente inghetate si discutii cu Tarzan. Nu au lipsit fenomenele inexplicabile, toate desfasurate la mare. Gerul continua.

Gerul pur si simplu

Stiristii spun: natura este demna de a fi la stiri cind soarele topeste asfaltul, frunza e galbena si cade, ploaia vine cu galeata. Folosind gerul drept recuzita a materialelor recente, stiristii ne-au aratat imagini inexpresive. Reporterii Antenei 1 si cei de la Realitatea TV vorbeau cu spatele la strazile pustii ale Capitalei, strazi care nu transmiteau decit pustiu si semafoare. Atmosfera normala la ore matinale. Gerul de anul acesta nu este spectaculos in sine. Lipsa zapezii in Bucuresti si absenta viscolului ce face show, intorcind lucrurile pe dos, o fac sa dirdiie degeaba pe Denisa Ticu de la Observatorul Antenei 1, la ora 7.00. Este ger pur si simplu, stare atmosferica cu o temperatura foarte joasa a aerului (conform DEX). Realitatea TV defineste astfel situatia: Ger in Romania, Capitala inghetata. N24: Ger si viscol in Romania. TVR 1 este responsabila: In toata tara, vremea s-a inrautatit, autoritatile se pregatesc sa intervina.

Elementarul cu efect

Incercari de a nu se departa de realitate a avut Observatorul Antenei 1 de marti cu imaginile clasice: doua picioare bat trotuarul, doua miini se freaca una pe cealalta. Stirile PRO TV au prezentat cu vorbele incredibil o imagine in care reporterul aruncind cu apa pe asfalt a urmarit cu camera procesul instantaneu de inghet . Cuvintele: in Romania sint minus 30 de grade nu ajuta. Se apeleaza la fapte reportericesti, la indemina oricarui telespectator.

Rusii ne dau ger gratis

Este titlul de duminica seara de la PRO TV. Gluma facea referire la scandalul mediatic al pretului gazului luat de la rusi. Titlurile stirilor au inghetat, nu au fost jucause doua zile mai tirziu. Luni, 23 ianuarie, si marti, 24 ianuarie, N24, Realitatea TV, PRO TV, Antena 1, Antena 3 si TVR 1 subtitrau: Ger naprasnic, Romania se confrunta cu valul de frig venit din Rusia, Frig siberian, Polul frigului , Ger in centrul tarii, Frigul face legea, Imperiul gerului, Europa tremura de frig. Enuntul apocaliptic peste citeva secunde devine comic. Reporterul TVR 1 intreaba din inertie omul de pe strada: Cu ce va incalziti? Cu apa minerala!. PRO TV generalizeaza: toate localurile din Brasov sint pline. Stirea Leacul din pahar ii cuprinde pe doi betivi dintr-o crisma. Gerul modifica si eroii politici. N24 prezentind venirea lui Tariceanu si Boc la Gura Humorului pentru intrevederi privind unirea PNL-PD si accentueaza pe produsele de sezon preparate de primarul local Ursaciuc pentru inaltii oaspeti: Fragata si Afinata.

Universul gerului

Aceleasi stiri, aceleasi imagini. Antena 1 a impartit ecranul in patru: Bucuresti-Gara, Bucuresti-ANM, Buzau, Vaslui. Sintetizind ceea ce au prezentat ceilalti pe rind, ANM a dat temperaturile, Salvarea, afectiunile, stringerea de oameni ai strazii. Tihuta a dat un marcaj rutier cazut. Buzau, Brasov, Iasi au dat un numar de morti peste 10, peste 15, 14 (miercuri, Antena 1). Imagini xeroxate: Gara de Nord cu trenuri intirziate, Pompierii cu apa inghetata in furtun. Dunarea, Dimbovita cu sloiuri. Gazul nu a ajuns locuitorilor, astfel am revazut prim-planuri cu tevi si plapumi groase. Rentabilitatea gerului la PRO TV: vinzarea de baterii de masina sau sprayuri pentru incuietorile masinilor, iar la A1, taximetristii, dind curent de la propriile baterii masinilor cetatenilor. Nu a fost uitata munca pe santiere, enumerindu-se regulile pentru vreme ostila. Viata animalelor din Africa in gradina zoologica de la noi a fost urmarita de Antena 1. Dupa ape, ger, descrie viata pe ger a celor loviti de inundatiile din Vrancea si a fost ideea Realitatii TV. Imaginatia a fost la indemina. Din cauza gerului. Dezghetat a fost PRO TV-ul. Reporterul de la Constanta, introdus in Marea Neagra pina la genunchi, ne spune: Minus 16 grade arata termometrele, eu simt ca sint minus 20. Si la fel se intimpla peste doua minute, cind un alt reporter crede ca sint minus 20 de grade, desi termometrele la Buzau arata minus 16. Reporterii-termometru la datorie.

Lupta de la malul marii

Constanta a transmis pentru PRO TV in prima zi ca a inghetat apa marii. Aceeasi Constanta a transmis miercuri ca a inghetat marea. TVR a intrat in competitie si a descoperit o mica tornada in mijlocul marii.

A treia zi

Legea gerului a domnit la televiziuni trei zile. A treia zi dimineata, PRO TV ne informa, prin vocea lui Mihai Dedu , ca ne-am saturat de ger si de Busu, si a inceput programul de dimineata cu accidentul lui Becali din Pipera. Dupa Becali, Tarzan, vagabondul, ce doarme intr-o masina parasita.

Gerul loctiitor

Putem pronostica ce stiri ar fi facut senzatie in locul gerului. Dupa secventele din natura enumerate mai sus, PRO TV a expus accidentul rutier unde tatal, chemat sa vada ce a facut fiul din masina, a cazut secerat de infarct. Antena 1 aduce in joc un alt sentiment: eleva de la Pictura care si-a omorit mama. Aceste subiecte au fost abordate profesionist. Autoritatile din televiziuni au fost luate, ca de obicei, pe nepregatite de un lucru simplu: natura.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea