Social

#rusia #georgia #razboi

Georgia cere ajutor international

Georgia cere ajutor international pentru ca trupele ruse au ajuns la 20 de kilometri de Tbilisi. Potrivit unei declaratii a presedintelui georgian Mihail Saakasvili, fortele ruse ocupa cea mai mare parte a teritoriului Georgiei. Cu toate acestea, ministrul rus al Apararii spune ca armata rusa nu merge spre Tbilisi.

SUA au inceput sa evacueze familiile diplomatilor din Georgia. Alti 170 de cetateni americani vor fi evacuati din Georgia.

Georgia a cerut misiunilor diplomatice ale tarilor prietene asistenta militara. Ioseb Nanobashvili, insarcinat cu afaceri al Georgiei la Bucuresti a declarat intr-o conferinta de presa: "Rusii vin din toate partile".

Rusia respinsese luni armistitiul propus de Uniunea Europeana, acceptat de Georgia.

"Rusia pare sa intentioneze sa ocupe Georgia si sa rastoarne Guvernul", a apreciat luni, intr-un comunicat, secretarul Consiliului de Securitate georgian Aleksandr Lomaia, citat de AFP.

"In consecinta, Consiliul National de Securitate a decis sa aduca armata georgiana la Tbilisi, pentru a apara capitala si a evita caderea Georgiei", a adaugat Lomaia.

Lomaia anuntase anterior ca fortele ruse au ocupat astazi Gori , cel mai mare oras georgian din apropierea Osetiei de Sud. Ministerul rus al Apararii a negat informatiile.

Potrivit guvernului georgian trupe rusesti au intrat pe teritoriul georgian din afara zonelor de conflict Abhazia si Osetia de Sud. Trupele ruse din Abhazia au inaintat circa 40 de kilometri in interiorul teritoriului georgian propriu-zis, ocupand o baza militara georgiana de la Senaki.

Autoritatile ruse au confirmat ca desfasoara operatiuni la Senaki, justificandu-le prin nevoia de a pune capat tirurilor de artilerie georgiene asupra Osetiei de Sud, care se afla insa la 150 de kilometri de Senaki.

Presedintele georgian si ministrul de Externe francez au fost evacuati de urgenta din Gori, in urma declansarii unui raid aerian. Cei doi demnitari sosisera de putin timp in orasul georgian bombardat. Un oficial oset a declarat ca Georgia a reluat atacul in Osetia de Sud.

Dmitri Medvedev a declarat ca ofensiva militara a Rusiei se apropie de final. La randul sau, Georgia a semnat acordul de incetare a ostilitatilor, propus de UE.

Rusia nu recunoaste armistitiul semnat de Georgia, deoarece georgienii continua luptele in teren. Documentul va fi prezentat si Moscovei, de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy. De asemenea, presedintele Frantei va merge astazi si in capitala georgiana Tbilisi.

Capitala Osetiei de Sud, Thinvali , este sub controlul contingentului rus de mentinere a pacii, iar operatiunea militara din Osetia de Sud este aproape de final, a anuntat presedintele rus, Dmitri Medvedev. Pierderile armatei ruse se ridica la 18 morti, 52 de raniti si 4 avioane doborate.

Pe de alta parte, Georgia a anuntat ca Rusia a bombardat aeroportul international din Tbilisi, periferia capitalei, orasele Gori si Poli. Luptele din Osetia de Sud s-au soldat cu moartea a 90 de georgieni si a 2.000 de oseti .

Intre timp, Rusia a lansat un ultimatum Georgiei careia i-a cerut sa-si retraga trupele din apropierea provinciei separatiste Abhazia. Georgia a respins ultimatumul. Reactia Rusiei nu a intarziat sa apara: comandamentul rus a avertizat ca toate navele si avioanele de lupta georgiene din zona granitei cu Abhazia vor fi distruse.

Rusia si Georgia si-au suspendat legaturile maritime si postale ca urmare a conflictului din regiune. In termeni cantitativi, armata rusa dispune de 6.000 de tancuri, 1.700 de avioane si peste 1 milion de soldati, in timp ce Georgia are doar 230 de tancuri, 12 avioane de lupta si 37.000 de militari.

Avioane rusesti au bombardat instalatiile radar ale aeroportului international din Tbilisi, potrivit autoritatilor georgiene. In plus, au adaugat georgienii, peste 50 de avioane rusesti survoleaza teritoriul georgian. Rusia a recunoscut ca a pierdut doua avioane de lupta.

Rusia a bombardat masiv orasul georgian Gori, iar Ministerul georgian de interne a avertizat asupra riscului unui asalt terestru. Intre timp, ofensiva georgiana asupra Osetiei de Sud continua. 3 soldati rusi au murit si 18 au fost raniti la Thinvali.

Greul luptelor se muta incet, dar sigur, spre Abhazia, cealalta regiune separatista pentru care Rusia a intervenit impotriva Georgiei.

Pe de alta parte, fortele din provincia separatista Abhazia au blocat complet accesul armatei georgiene in defileul Kodori, o regiune disputata din zona, anunta agentia Interfax. Georgienii sustin ca, din contra, au respins toate atacurile din regiune.

Luni dimineata, ministrul abhaz al Apararii a declarat ca fortele abhaze i-au "blocat complet" pe militarii georgieni aflati in defileul Kodori, o regiune disputata a teritoriului separatist Abhazia. Aviatia militara rusa a bombardat duminica orasul Zougdidi, situat langa frontiera abhaza.

"Detasamentele militare georgiene sunt complet blocate in zona superioara a defileului Kodori din Abhazia. Toate drumurile si cararile montane, toate iesirile din aceasta zona sunt blocate", a declarat minsitrul Mirab Kismaria.

Dupa ce a preluat rapid contraofensiva din Osetia, Rusia ii sprijina acum si pe rebelii abhazi, care au atacat inca de sambata pozitiile georgiene din defileul Kodori. In Abhazia s-a decretat mobilizarea generala, iar flota rusa din Marea Neagra a instaurat o blocada in apelee georgiene, pe motiv ca vrea sa impiedice transporturile de arme catre Georgia. Gestul flotei ruse a dus la miscarea strategica a zilei: Ucraina a intervenit in conflict si a avertizat ca-si rezerva dreptul de a nu mai permite navelor ruse sa se intoarca la baza din portul Sevastopol, in Crimeea, pana la incetarea conflictului. De altfel, 2 nave ruse n-au mai revenit la Sevastopol, ci au ramas intr-un port din Rusia.

Batalia se intensifica si pe plan diplomatic. Pe fondul unui apel universal la incetarea imediata a focului si decretarea unui armistitiu, Moscova a fost amenintata voalat si de Statele Unite si de Uniunea Europeana cu racirea relatiilor bilaterale, in cazul in care va continua interventia pe teritoriul georgian. Rusia a cerut ONU sa-si retraga observatorii din Abhazia, a declarat pentru AFP, Chota Outiachvili, purtator de cuvant al Ministerului georgian de Interne. Generalul rus Anatoli Krulev a fost ranit langa Thinvali, in Osetia de Sud.

Comunitatea internationala nu a ramas impasibila la situatia din Caucaz.

Rusia si Georgia se acuza reciproc de inceperea atacurilor.

Oficialii georgieni spun ca rusi au atacat teritoriul georgian. Oficialii georgieni sustin ca Rusia a bombardat orasul de frontiera Kareli si orasul Gori, din estul tarii. Moscova dezminte informatia, dar reclama moartea unor soldati rusi ai fortelor de mentinere a pacii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea