Social

Geoana si-a facut planuri mari cu anticipatele

Desi ideea cu care venisera liderii pesedisti la intalnirea de lucru a consilierilor locali cu Biroul Permanent Judetean al Consiliului Ilfov era transmiterea unui mesaj de unitate in cadrul partidului, declaratiile facute ulterior de Mircea Geoana si Adrian Nastase au aratat ca cei doi nu se pot pune de acord. Cel putin nu in privinta declansarii alegerilor anticipate. In timp ce Nastase nu este de acord cu demararea unei astfel de actiuni, Geoana spune ca are echipa pregatita pentru revenirea la guvernare.





In ciuda mesajului de unitate in interiorul partidului pe care liderii pesedisti au incercat sa-l transmita ieri in cadrul unei intalniri cu consilierii locali ai PSD, Geoana si Nastase au aratat ca nu se pot pune de acord in ceea ce priveste organizarea alegerilor anticipate.


Daca presedintele executiv al Partidului Social Democrat, Adrian Nastase, a lasat sa se inteleaga ca ideea anticipatelor nu este una prea buna in acest moment, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca formatiunea politica este pregatita pentru o astfel de provocare.

"Noi, fiind minoritari din punct de vedere politic, nu putem sa impunem solutii decat daca se creeaza o masa critica pentru un anumit tip de solutie", a spus Nastase. Pe de alta parte, liderul executiv al PSD considera ca anticipatele ar putea cauza o politica mai accentuata care sa conduca la o decizie nefavorabila intrarii Romaniei in Uniunea Europeana la inceputul lui 2007. "Suntem foarte preocupati de faptul ca anul 2006 este un an vital pentru ca Romania sa devina membra a UE in 2007. Daca intram intr-o perioada de si mai mare instabilitate politica , fara niste solutii rapide, nu solutii care sa insemne din nou blocaje timp de cateva luni, pe alegeri, si o instabilitate creata chiar de campaniile electorale, evident ca sansele de a intra in 2007 in Uniunea Europeana se vor micsora", a declarat Nastase.


"Suntem pregatiti de anticipate"


Cu toate acestea, liderul social-democrat, Mircea Geoana, a afirmat ca, in ceea ce priveste organizarea unui scrutin inainte de termen, exista o viziune unitara, nu doar la nivelul partidului, ci si a celor care urmaresc evenimentele din tara. "Romania se afla in criza politica si oricate declaratii de dragoste s-ar face la drum de seara, la sfarsit de weekend intre liderii Aliantei, acest lucru este o incercare de a farda o situatie care deja inseamna un divort politic intre cei aflati la guvernare", a afirmat el. Totusi, problema intarzierii aderarii Romaniei a fost ridicata si de Geoana, care a reiterat ca exista posibilitatea ca raportul pe care Comisia Europeana il va prezenta in primavara sa nu fie unul concludent, decizia finala urmand sa fie luata intr-un nou document ce va fi transmis in toamna lui 2006. "Daca ar fi sa fim cinici si sa ne gandim numai la interesul partidului, am spune ca este nevoie de anticipate foarte rapid", a spus insa presedintele PSD, adaugand: "Suntem pregatiti pentru alegeri anticipate, credem ca ele reprezinta in acest moment un grad de probabilitate destul de mare, asa cum suntem pregatiti sa continuam lupta politica, chiar daca nu vor fi alegeri anticipate".

In privinta candidatilor PSD, Mircea Geoana a explicat ca acestia vor fi desemnati in urma alegerilor preliminare ce vor avea loc in interiorul partidului, in cazul in care se va duce la indeplinire ideea anticipatelor. El a spus ca preliminarele vor reprezenta una dintre temele de dezbatere de la viitorul Consiliu National , iar obligativitatea lor este prevazuta in statutul partidului.

O alta posibila divergenta intre Geoana si Nastase ar fi formarea unei echipe guvernamentale. Intrebat daca selectarea acestora se va face din randurile liderilor de departamente ale PSD, care se afla sub conducerea lui Adrian Nastase, Geoana a raspuns ca acestea constituie un "excelent laborator" pentru formarea de politici, formularea programelor de guvernare si testarea oamenilor, "dar nu inseamna in mod automat ca aceea ce se intampla acum la departamente va fi respectat in mod obligatoriu si complet in structura noastra de guvernare viitoare".


Ioan Rus, prim-ministru?


Participant la briefing, alaturi de Geoana, Ilie Sarbu si Gabriel Oprea, liderul de Cluj, Ioan Rus, a fost pus in dificultate de intrebarea unui ziarist: daca ar accepta o eventuala functie de prim-ministru. "De ce ma intrebati?", a intrebat la randul sau presedintele PSD Cluj, excluzand, pentru moment, aceasta posibilitate. "Deocamdata avem prim-ministru si sef de stat. Peste cateva luni, cand vor fi dati afara de cetatenii Romaniei din pozitiile in care mai stau intr-un fel sau altul - cat mai democratic cu putinta - pentru incompetenta, o sa ne uitam unii la altii cu totii si o sa vedem care dintre noi este mai bun", a spus Rus. Cunoscuta fiind relatia dintre cei doi, Geoana a sarit in apararea presedintelui de Cluj: "Ioan Rus se afla printre oamenii cei mai competenti si mai capabili din partidul nostru".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea