Social

Geoana anunta referendum in PSD pentru cota unica a PNL

„Jucam cu mai multe modele fiscale”, sustine Mircea Geoana, dupa ce Viorel Hrebenciuc a declarat ca „PSD va sustine mai mult ca sigur cota unica de impozitare ”. Geoana l-a avertizat pe Hrebenciuc sa nu mai faca declaratii de acest gen pana la toamna pentru ca „nu ne folosesc”.

Liderul PSD, Mircea Geoana, ne-a declarat, ieri, ca nu exclude ca partidul sau sa mentina cota unica de impozitare daca, din toamna, va intra la guvernare, dar a precizat ca aceasta este doar una dintre variantele discutate la sedintele Grupului de economie si fiscalitate , constituit la nivelul conducerii PSD.

„Este o dezbatere, in acest moment, in partid (despre mentinerea cotei unice, n.n.), pentru ca jucam cu mai multe modele fiscale. Dar, in continuare, este un curent destul de puternic in partid impotriva cotei unice”, a spus Geoana.

El a precizat ca, in ceea ce-l priveste, este „inclinat” sa propuna scaderea impozitului pe profit al companiilor si promovarea unui impozit diferentiat pe venit, astfel incat cei cu venituri mai mici sa plateasca un impozit mai mic de 16%, iar cei cu venituri mari sa fie impozitati cu un procent mai mare.

Principala preocupare a PSD este, in acest moment, „povara fiscala a firmelor”: „Ideea noastra este sa reducem povara fiscala pe firme, deoarece trebuie sa stimulam competitivitatea firmelor romanesti, care, altminteri, o sa aiba o viata grea in Europa”.

Declaratiile lui Geoana vin la o zi dupa ce liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, spusese, intr-un interviu la BBC, ca pesedistii sunt inclinati sa mentina cota unica: „La cum simt eu apele in partid, PSD va sustine mai mult ca sigur cota unica”.

Geoana a replicat ca Hrebenciuc nu avea cum sa simta bine apele in partid, el nefiind invitat la reuniunile Grupului de lucru economic si de fiscalitate, care redacteaza o buna parte din programul de guvernare: „El a fost doar la o discutie la Iasi, acum mai bine de trei luni, la care a luat parte mediul de afaceri”.

Geoana a precizat ca intelege unde „bate” Viorel Hrebenciuc, respectiv la netezirea drumului spre o guvernare cu liberalii, dar a adaugat ca i-ar fi spus colegului sau sa nu mai faca declaratii de acest gen pana in toamna: „Nu cred ca ne folosesc noua discutiile astea despre apropierea de unii si de altii”.

Mircea Geoana a anuntat ca, la inceputul lui iunie, vor exista consultari cu sindicatele si mediul de afaceri in privinta oportunitatii mentinerii cotei unice, dupa care decizia, impreuna cu toata oferta economica si politica a PSD, ar urma sa fie „validata” printr-un „vot tip referendum: va fi o zi in care, in toate organizatiile noastre, se va vota aceasta oferta de sus pana jos”.

In 2005, Mircea Geoana era insa un adversar declarat al cotei unice. Cota de 16%, spunea in iunie 2005 Geoana, este „o cifra sexy scoasa din burta, din hocus-pocus”. Tot in 2005, dar in decembrie, Geoana citea in fata Parlamentului o declaratie a PSD, intitulata „Un an de minciuna portocalie”.

Liderul social-democrat spunea atunci ca taxa „nu a crescut nivelul de trai decat pe hartie” si ca „a facut oamenii bogati ai Romaniei mai bogati si oamenii saraci, mai saraci.” Geoana declara in fata parlamentarilor ca Traian Basescu si Alianta D.A. „au castigat alegerile cu o cifra mincinoasa – 16%”.

Iliescu nu e nici pro, nici contra, dar nu-i prea place cota unica


Lui Ion Iliescu i se pare „cam hazardata o asemenea discutie fara o judecata mai complexa a acestui proces”. Desi sustine ca nu vrea sa deschida o polemica pe aceasta tema, fostul presedinte crede ca PSD nu ar trebui sa se „pripeasca” si, inainte de a lua o decizie privind sustinerea cotei unice, „sa se faca o analiza mai serioasa in partid, sa vedem, sa analizam partile bune, partile proaste”.

Adversar infocat al cotei unice, Iliescu evita acum sa spuna clar daca este pro sau contra. Explicand ca un asemenea raspuns se poate da doar in urma unei „dezbateri mult mai ample”, fostul presedinte a dat doar exemple care ar demonstra ca impozitarea progresiva „e cea care raspunde imbinarii celor doua mari obiective ale oricarei politici: obiectivul economic cu cel social”.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea