Social

Gazprom scumpeste gazele pentru fostele state sovietice

Rusia a dat startul procesului de ridicare a pretului la gazele naturale livrate catre statele baltice si cele din Comunitatea Statelor Independente, cu scopul declarat de a-l aduce la “nivelul european”, a anuntat serviciul de presa al gigantului rus, citat de Rompres.

Miscarea se explica, partial, prin opinia pe care Rusia o are de ceva timp despre statele de tranzit pentru gazele naturale exportate Europei: acestea sunt “paraziti” care beneficiaza de taxe de tranzit si de energie ieftina. In plus, Gazprom doreste ca vanzarile de gaze naturale catre tarile de tranzit sa fie la fel de profitabile ca si cele vandute in restul Europei.

A cantarit in balanta si faptul ca, din martie, Gazprom a inceput sa cumpere gaze naturale din fostele republici sovietice Uzbekistan , Kazahstan si Turkmenistan la preturi similare cu cele pe care le impune consumatorilor europeni, minus transportul.

In concluzie, “ Consiliul de administratie al societatii a fost mandatat sa perfectioneze formarea preturilor la gaze pentru aceste tari”, se arata in comunicatul Gazprom. Potrivit Reuters, procesul de ridicare a preturilor va fi complet, in teorie, abia in 2011, data care coincide cu momentul cand Rusia si-a propus sa liberalizeze si pretul gazelor naturale livrate in interiorul tarii si care in prezent sunt puternic subventionate de stat.

Pretul actual al gazului vandut de Gazprom catre statele europene este in medie de 378 dolari pe mia de metri cubi, si sunt voci care sustin ca preturile ar putea ajunge la 400 de dolari, noteaza Reuters.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea