Social

Gaura neagra din legea uninominalului

Noua lege electorala are scapari de care s-a aflat dupa promulgare si publicarea ei in Monitorul Oficial. E nevoie de modificarea legii, probabil printr-o ordonanta de urgenta.

Noua lege electorala care introduce sistemul de vot in colegii uninominale prevede ca „o persoana poate candida, in acelasi timp, pentru functia de consilier local , ori consilier judetean, de primar sau de presedinte al Consiliului Judetean“. Daca un candidat este ales in cel putin doua functii, el trebuie sa decida la care renunta. Legea nu spune insa ce se intimpla in cazul in care un candidat cistiga din primul tur primaria si iese invingator si la sefia Consiliului Judetean.

Concret, in lege nu exista nici o prevedere care sa reglementeze modalitatea de ocupare a functiei ramase vacante. Daca se inregistreaza o astfel de situatie, logic, candidatul respectiv ar urma sa opteze pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean. Legea nu mentioneaza insa calificarea in turul doi la primarie a candidatilor clasati pe pozitiile doi si trei. De asemenea, nu exista nici o prevedere referitoare la situatia ipotetica de vacantare, inca inainte de incheierea alegerilor, a functiei de presedinte de Consiliu Judetean.

Pentru prima situatie, presedintele Comisiei de Cod electoral , Mihai Voicu (PNL), spune ca ar exista o rezolvare. „Putem sa luam din legea alegerilor locale aflata in vigoare articolul care reglementeaza situatia postvacantarii functiei de primar. Timp de sase luni, un viceprimar conduce interimar primaria, dupa care se organizeaza alegeri partiale“, afirma Mihai Voicu. Acesta da vina pe colegii de la PSD. „Cred ca a fost o scapare a celor de la PSD. Ei s-au ocupat de articolele referitoare la alegerile locale pe care le-am introdus in legea uninominalului “, a mentionat Voicu.

Contactat de Cotidianul, vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a recunoscut si el existenta lacunelor din lege. „Intr-adevar, pentru cele doua spete nu exista vreun articol in lege. Cred ca a fost o scapare a celor care au lucrat efectiv pe text“. Liviu Dragnea considera insa ca astfel de situatii ar putea sa nu se intimple cu ocazia alegerilor locale. „Personal, nu cred ca se va ajunge sa avem un candidat care sa cistige primaria din primul tur si sa cistige si la Consiliul Judetean.

Din punct de vedere strategic, nici nu este bine sa candidezi pentru ambele functii. Ar putea da rau in ochii electoratului. O sa se spuna, uite, asta este avid dupa functii, vrea sa ia totul. Asta nu inseamna ca nu ar putea cineva sa mearga la ambele functii, dar nu dintre candidatii seriosi si cu sanse. Dar, indiferent ca exista sau nu astfel de candidati, legea trebuie sa cuprinda absolut toate situatiile. Trebuie vazut cum se poate repara“, a precizat Dragnea.

„Modificarea legii prin Parlament nu este posibila, pentru ca este foarte tirziu“, ne-a mentionat Mihai Voicu. El sustine ca o ordonanta de urgenta ar putea rezolva lacunele din lege, „dar numai in situatia in care juristii Guvernului considera ca este vorba de o problema de ordin tehnic si nu una ce tine de drepturile electorale“. „Daca ei considera ca este vorba de astfel de drepturi, Constitutia interzice legiferarea prin ordonanta de urgenta“, a conchis Voicu.

Decizie privind decuparea colegiilor uninominale

In sedinta de astazi a Birourilor Permanente reunite ale celor doua Camere se va decide cine va coordona decupajul colegiilor uninominale. „Este posibil sa se hotarasca sa ramina tot Comisia de Cod electoral sau sa se constituie o alta comisie speciala, cu aceeasi structura parlamentara: 5 PSD, 3 PNL, 2 PD-L, 2 PRM, 1 PC, 1 UDMR si 1 minoritati. Este posibil ca problema sa fie trecuta pe ordinea de zi a plenului comun din aceasta saptamina“, a precizat liberalul Mihai Voicu.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea