Social

Gastile locale vor cheltui fondurile europene

Romania nu are inca o administratie publica europeana, adica impartiala si calificata. La nivel local, inca exista mentalitatea de gasca, iar la nivel central exista prea multa toleranta fata de birocratie , potrivit ambasadorului Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle.

In conditiile aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, multi dintre oficialii straini care monitorizeaza acest proces au semnalat in continuare lipsa de profesionalism din administratia publica din Romania. Chiar ieri, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a declarat ca la nivel local, mai exista inca mentalitatea de gasca. Ii poti vedea pe presedintele Consiliului Judetean, pe primar si pe prefect luind cina impreuna, deseori cu oameni de afaceri importanti, cu proprietari ai institutiilor mass-media locale. Se creeaza astfel un cerc vicios unde fiecare protejeaza interesele celuilalt.

Vechii functionari lucreaza pentru propriile interese

Quinton Quayle a adaugat si problema rezistentei fata de nou-veniti, tinerii pregatiti in spiritul Uniunii Europene care vor sa aduca schimbarea necesara in administratia publica. Acestia nu sint acceptati de vechii functionari, avind in vedere ca o parte dintre ei lucreaza mai degraba pentru propriile interese decit pentru cele ale Romaniei, a mai spus ambasadorul. O problema asemanatoare a fost sesizata si de seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care a observat cultura de stat, inca prezenta la nivelul functionarilor publici, care nu reusesc sa fie slujitorii poporului (civil servants), ci mai degraba ai statului. Ambasadorul Quayle vede in birocratia excesiva o mare piedica pentru Romania, dar mai ales faptul ca romanii tolereaza acest proces ca pe un fapt normal. Formalitatile administrative trebuie simplificate pentru a servi cit mai bine interesele publicului si nu ale functionarilor... Cind Romania va deveni stat membru, sistemul se va poticni daca toate deciziile vor fi luate la nivelul cel mai inalt, a adaugat Quayle.

Ambasadorul Quayle a subliniat si progresele Romaniei: sistemul integrat si un nou cod etic al functionarilor publici

Blaga paseaza raspunderea la electorat

Ministrul Administratiei , Vasile Blaga, recunoaste aspectele semnalate de ambasadorul Marii Britanii , dar promite ca toate sint prioritati pe agenda sa de lucru: salarizarea unitara a functionarilor, depolitizarea prefectilor, (ambele vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007) precum si pachetul de legi ale administratiei, definitivate prin dezbateri publice si care acum asteapta sa intre in discutie la Parlament. Blaga nu trece cu vederea nici puterea cetateanului: Referitor la activitatile reprezentantilor alesi ai administratiei locale si modul in care acestia inteleg sa isi faca datoria, aceste aspecte nu sint supuse controlului Ministerului Administratiei si Internelor, facind insa obiectul unei cenzuri din partea electoratului.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea