Social

Galeria europeana a premierilor cu dosare penale

Este chiar atit de grav ca un fost premier sa fie anchetat pentru fapte de coruptie? Experienta europeana arata ca nu.

Giulio Andreotti , de sapte ori premier al Italiei si de 33 de ori ministru, a reusit sa impiedice pe parcusul mandatelor sale de 28 de ori ridicarea imunitatii sale parlamentare. In 1993, la doi ani dupa ce s-a retras de la guvernare, procurorii au obtinut ridicarea imunitatii si anchetarea lui pentru coruptie si legaturi cu mafia. In 1995, Andreotti a fost pus sub acuzare, iar un an mai tirziu a fost dus in instanta si in cazul uciderii unui jurnalist care ar fi detinut informatii compromitatoare. Dupa un proces care a durat peste opt ani, Andreotti a fost achitat in 2003 pentru ca se prescrisese fapta, desi cu un an inainte tribunalul din Perugia il condamnase la 24 de ani de inchisoare.

Berlusconi, acuzat de 13 ori

Actualul premier, Silvio Berlusconi, a fost pus sub acuzare in 13 cazuri: dare de mita unor politisti si judecatori , fals in acte, evaziune fiscala , finantare ilicita de partide politice, insusire ilegala de proprietati, incalcarea legislatiei anti-trust, spalare de bani si legaturi cu mafia. Procesele lui Berlusconi dureaza din 1993, in unele cazuri fiind achitat dupa ce faptele au fost prescrise. Berlusconi a ajustat legea in acest sens, scurtind durata de prescriere , prevedere ce s-a aplicat si retroactiv in cazul sau. In trei dintre aceste cazuri, Berlusconi a fost condamnat la un total de 77 de luni de inchisoare, reduse la 61 dupa ce a cistigat un apel. Insa si aceasta pedeapsa a fost anulata in cele din urma, tot pe motivul prescrierii faptelor.

Kohl, amendat cu 150.000 de euro

Dupa ce a pierdut alegerile din 1998, fostul cancelar german Helmut Kohl a fost nevoit sa se retraga de la conducerea partidului, din cauza scandalului privind finantarea dubioasa, cu peste un milion de euro, a Uniunii Crestin-Democrate. Kohl a recunoscut ca a primit suma, dar a refuzat sistematic sa deconspire numele sponsorului, motivind ca

si-a dat cuvintul de onoare. Procuratura din Bonn a deschis in 2000 o ancheta impotriva lui pentru daune aduse partidului sau. Cazul s-a incheiat cu plata unei amenzi de 150.000 de euro.

Papandreou cu hiba la banca

Socialistul Andreas Papandreou, premier al Greciei intre 1981 si 1989, si-a dat demisia din cauza acuzatiilor de coruptie. Andreas a fost pus sub acuzare pentru deturnare de fonduri in valoare de 200 de milioane de dolari. Papandreou ar fi ordonat intreprinderilor de stat sa-si transfere activele Bancii Cretei, ale carei dobinzi ar fi fost preluate pentru a finanta Miscarea Socialista Panhelena (PASOK). Dupa trei ani, in 1992, Andreas Papandreou a fost achitat.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea