Social

Gafele magistratilor il amina pe Patriciu

Judecarea recursului privind cercetarea in stare de arest a omului de afaceri Dinu Patriciu a fost aminata cu o saptamina, din pricina unor greseli procedurale ale magistratilor.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au atras ieri atentia reprezentantului Ministerului Public asupra mai multor nereguli procedurale din dosarul de instanta al presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu. Judecatorii au constatat ca in aceasta cauza sint trei recursuri impotriva deciziilor tribunalului de respingere a propunerilor de arestare preventiva, care ii vizeaza pe Dinu Patriciu, Philip Stephenson si Colin Richard Hart, acuzati de mai multe infractiuni economice. Potrivit judecatorilor, ar fi trebuit sa existe doar doua recursuri, unul in ceea ce il priveste pe Patriciu, iar celalalt in ce priveste situatia cetatenilor americani.

Incurcatura

Procuroarea de sedinta, Iulia Ciolca, a fost pusa in incurcatura. Ciolca a aratat ca exista o cerere de recurs facuta de ea, verbal, pe 24 februarie, in ceea ce il priveste pe Patriciu, imediat dupa ce s-a incheiat sedinta de judecata la tribunal. Dar a doua zi, seful DIICOT, Daniel Ticau, a depus in scris un recurs in ceea ce ii priveste pe cei trei inculpati , Patriciu si americanii. Si a mai fost o cerere de recurs, pe 4 martie, in ceea ce ii priveste pe Stephenson si Hart, care are termen pe 3 aprilie la Curtea de Apel.

Ragaz

Magistratii au intrerupt discursul ezitant al Iuliei Ciolca, acordindu-i ragaz de o saptamina si sugerindu-i sa mai retraga din recursuri. Daniel Ticau, procurorul-sef al DIICOT, ne-a declarat ca s-a ajuns in aceasta situatie deoarece nu ar exista nici o dispozitie a instantei de separare a dosarului privind propunerea de arestare a celor trei. Totusi, Tribunalul Bucuresti a decis, in 20 februarie, chiar la cererea procurorilor, ca propunerea de arestarea preventiva pentru Patriciu sa se discute pe 24 februarie, oferind termen pentru a-si pregati apararea si pentru Stephenson, si Hart pe 3 martie, pentru a se indeplini procedura de citare corecta cu SUA.

Greseala Parchetului, bucuria lui Patriciu

Situatia inedita din sala de judecata a adus zimbetul pe buzele avocatilor lui Dinu Patriciu. Chiar omul de afaceri, vizibil bucuros, s-a declarat optimist si a declarat ca spera sa se ajunga pe fond in nstanta pentru a-si putea dovedi nevinovatia. Din greseala in greseala, spre victoria finala. Vedeti, s-au constatat din nou neindepliniri de proceduri ale Parchetului, a spus el la iesirea din sala de judecata. Patriciu a afirmat ca declaratiile facute de el la adresa presedintelui Traian Basescu, pe care l-a facut un cioban, ajuns intimplator in fruntea tarii, nu ar trebui sa afecteze deciziile judecatorilor. Una este politica, alta este Justitia, iar eu, asa cum am spus mereu, am incredere in Justitie, nu am incredere in cei care ma ancheteaza in acest proces politic, a conchis presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu.

Au gresit cu totii

Profesorul universitar Corneliu Turianu, specialist in stiinte juridice, ne-a declarat ca vinovati de aceasta situatie confuza din dosarul ,,Rompetrol ar fi atit procurorii, cit si judecatorii. Au gresit prima data judecatorii care au admis pe jumatate cererea procurorilor de preschimbare a datei de judecata a propunerii de arestare, preschimbind termenul doar pentru Patriciu (n.red.- Patriciu a primit termen pe 24 februarie, americanii - pe 3 martie). Cea de-a doua greseala este legata de recursul facut de Ministerul Public . DIICOT trebuia sa faca un singur recurs, care sa-i priveasca pe cei trei, dupa ce se judeca propunerea de arestare pentru cei doi cetateni americani, ne-a explicat Corneliu Turianu. Profesorul considera ca in acest dosar avem de-a face cu o lipsa de profesionalism, aratata atit de procurori, cit si de judecatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea