Social

Fuziunea, tot mai nepopulara la PNL

Si de la filiale, si de la centru , PNL emite semnale nefavorabile fuziunii cu PD. Insisi liberalii europeni au fost chemati in ajutor, pentru a face o demonstratie publica privind motivele pentru care PNL nu trebuie sa renunte la liberalism.

La o saptamina dupa ce Emil Boc a propus o fuziune care sa duca noua formatiune in Partidul Popular European, Calin Popescu Tariceanu se va afisa in public cu Graham Watson , liderul grupului liberal din Parlamentul European (ALDE). Mai mult, pe 8 si 9 februarie, Biroul grupului ALDE va tine o sedinta in Romania. Momentul este o demonstratie a sprijinului de care se bucura PNL in rindul liberalilor europeni.

De altfel ieri ministrul Cristian David si secretarul executiv responsabil cu relatiile internationale al PNL, Cristian Busoi, au fost trimisi la tabla sa prezinte argumentele in favoarea raminerii in Partidul Liberal Democrat si Reformist European. Busoi a spus ca liberalii europeni sint sustinatori mai consecventi ai intereselor Romaniei in UE decit popularii. PPE are cel mai puternic grup din Parlamentul European, dar este o forta politica foarte eterogena, cu partide foarte diferite ca doctrina, a comentat acesta.

PD, poftit sa se converteasca la liberalism

Cei doi au sugerat ca PD ar putea sa se regaseasca foarte bine in Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE). Si vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, i-a poftit pe democrati sa treaca la liberalism. El sustine ca, spre deosebire de PD, liberalii nu au avut pina acum o astfel de experienta, de schimbare a doctrinei, si a spus ca ii este greu sa-si imagineze ca PNL ar putea sa o aiba. Exemplul pe care senatorul liberal l-a dat, pentru a demonstra cit de flexibili sint democratii, a fost primarul Craiovei, Antonie Solomon . O achizitie care demonstreaza ca la PD se poate trece foarte usor de la social-democratie la populari si, in acest sens, o asemenea adaptare politica este o calitate care ar trebui folosita de colegii de la PD, pe care ii asteptam cu bratele deschise in PNL, a spus Hasotti.

Sefii dau tonul

Ieri, numarul filialelor PNL care cereau fuziune numai cu doctrina liberala si afiliere de asemenea a crescut la jumatate. Nici declaratiile liderilor de la centru nu au fost de natura sa inspire o atitudine pro-fuziune. Senatorul PNL Varujan Vosganian a comentat ca este o ironie amara faptul ca PNL a ajuns sa aiba in stinga esichierului politic PSD, desprins din FSN, si in dreapta PD, provenit tot din FSN. O ironie este si faptul ca PD a ajuns sa fie de centru-dreapta si sa coaguleze fortele de dreapta, a afirmat Vosganian. Cu toate ca a vorbit in termeni neutri despre fuziune, nici vicepresedintele PNL Teodor Melescanu nu a putut sa nu o compare cu o casatorie din interes. Presedintele onorific al PNL, Mircea Ionescu Quintus , si-a exprimat speranta ca fuziunea nu se va produce, pentru ca actuala conducere a PNL nu va accepta sa devina groparul propriului partid.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea