Social

Functionarii vor liber de la NATO

Centrul Bucurestiului va fi paralizat daca bugetarii nu vor avea liber intre 2 si 4 aprilie. Daca lucrurile sunt clare in ceea ce priveste transportul si cazarea participantilor, modul in care se va circula in zona centrala, dar si cum se va desfasura activitatea in Bucuresti intre 2 si 4 aprilie constituie inca o dilema pentru locuitorii Capitalei. Pentru a se evita blocarea traficului, atat reprezentantii municipalitatii, cat si cei ai functionarilor publici sustin ideea unei minivacante. Oficialii de la Primaria Capitalei au intensificat intalnirile pe tema summitului, insa detaliile sunt pastrate sub cheie. Culoarele unice si punctele de traversare a acestora sunt cunoscute numai de cei care se ocupa de securitatea participantilor la summit. Printre masurile speciale luate in calcul de autoritati sunt demontarea cosurilor de gunoi de pe traseul unic, dar si sudarea gurilor de canal. Un lucru este sigur. Vom avea un traseu unic, la fel ca la Summitul Francofoniei, care va face legatura intre Aeroportul Otopeni si institutiile la care vor fi transportati oficialii.

„Orasul risca sa se blocheze"

Capitala va fi practic im­par­tita in doua. Cu toate ca traseele folosite de oficiali sunt secrete, cert este ca zona centrala va fi impartita in doua de Calea Victoriei. Pentru a nu se crea blocaje, edilii Capitalei sustin inca ideea acordarii a trei zile libere in perioada summitului. "Daca nu va fi liber, orasul risca sa se blocheze. Trebuie sa ne gandim ca toate masinile care circula acum in centrul orasului au la dispozitie numai o treime din infrastructura rutiera pe care o folosesc acum", spune viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu.

Functionarii si-au planificat deja vacanta

Bugetarii nu mai stiu daca vor fi sau nu liberi intre 2 si 4 aprilie, fiind derutati de declaratiile reprezentantilor gu­vernului. Presedintele Sin­­di­catului National al Func­tionarilor Publici, Sebastian Oprescu , spune ca astazi va depune o adresa la guvern prin care se solicita ca bugetarii sa intre in minivacanta de summit. "Am sesizari din partea colegilor care si-au luat bilete la Poiana Brasov, la Sinaia de summit, fiindca stiau ca au liber. Nicio firma de turism nu le mai da banii inapoi pe motiv ca premierul este inconsecvent", a precizat Oprescu. De asemenea, el sustine ideea ca zona centrala va fi blocata daca se va lucra in program normal. O alta problema in zona centrala va fi ridicata de unitatile de invatamant. Inspectorul general Stelian Fedorca spune ca este necesar ca, in cazul unor restrictii de circulatie in vecinatatea scolilor, gradinitelor sau liceelor, s-ar putea ca si cursurile sa fie intrerupte. "Daca nu se poate asigura accesul cu masina sau autobuzul, atunci consider necesara intreruperea activitatii, cu recuperarea prevazuta in regulament", a precizat Fedorca. De asemenea, la nivelul prefecturii, se cauta solutii ca, in perioada summitului, masinile pompierilor si ale salvarii sa aiba acces prin punctele speciale de traversare ca sa poata trece dintr-o parte in alta a orasului pentru a putea deservi populatia Capitalei.

Trupele speciale, pregatite sa intervina in forta

Jandarmii de la Brigada Speciala de Interventie „Vlad Tepes" au simulat, ieri, o confruntare cu un grup de protestatari antiglobalizare. Ei au atacat cu pietre o delegatie oficiala care participa la o depunere de coroane in Piata Charles de Gaulle, iar unul dintre protestatari s-a legat cu lanturi de monumentul din piata. Jandarmii i-au evacuat imediat pe reprezentantii delegatiei oficiale si au restabilit ordinea, fara sa se inregistreze victime. Exercitiul de ieri a fost doar un antrenament, dar si un mesaj transmis militantilor impotriva globalizarii care, prin actiuni izolate, testeaza de multa vreme capacitatea fortelor de ordine din Romania. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea