Social

Functionarii se pregatesc de ample actiuni de protest

Dupa ce au fost trimisi la cursuri de perfectionare si pregatiti pe bani europeni , functionarii publici au ramas uitati in posturi de mizerie. Nepasarea Guvernului fata de administratia de stat i-a determinat pe acestia sa inceapa protestele. Alianta Sindicatelor „SED LEX“ cere Guvernului elaborarea in regim de urgenta a Legii salarizarii functionarilor publici, pe care o amana de 7 ani. „Sed lex“ acuza Guvernul ca in ciuda banilor investiti in ultimii ani pentru cursurile de specializare a personalului administrativ, salariile si functiile acestora au ramas la acelasi nivel. De asemenea, datorita faptului ca grilele de salarizare ale functionarilor nu au mai fost renegociate, s-a creat un decalaj semnificativ intre salariul maxim si cel minim din sistem. Din cauza acestui fapt, cel mai mult au avut de suferit micii functionari publici ale caror salarii nu reprezinta nicidecum un stimulent impotriva micii coruptii. Sindicatele atrag atentia ca numai o crestere salariala de cel putin 20% poate permite elaborarea unei legi pe principii noi, in concordanta cu o ierarhizare corecta a functionarilor publici din administratie. Guvernul a investit importante fonduri in cursuri de specializare pentru alinierea competentelor functionarilor din administratia publica la cerintele Uniunii Europene, insa pana in prezent nu a fost elaborata o hotarare de Guvern care sa reglementeze avansarea in functie a personalului din acest sector. Astfel, este posibil ca un functionar, care a urmat cursuri intense de specializare in domeniu, competentele sale fiind la nivelul inaltilor functionari din tarile Uniunii Europene, sa ramana pe posturi marunte in administratia locala.

Criza din administratie va incepe cu proteste

Alianta nationala a sindicatelor bugetarilor, „Sed Lex“, a hotarat demararea actiunilor de protest fata de dezinteresul aratat de Guvern pentru problemele functionarilor publici. Protestele sindicatelor incep astazi prin greva japoneza , astfel ca tot personalul public din administratie va purta o banderola alba pe brat. Functionarii prezenti astazi la ghisee vor incepe informarea opiniei publice despre posibilitatea declansarii unor actiuni mai ample de protest, care ar putea afecta activitatea de relatii cu publicul a administratiei statului. De asemenea, reprezentantii „Sed Lex“ vor incepe discutiile cu sindicatele din invatamant, sanatate, precum si din alte sisteme bugetare, pentru eventuala organizare a unor actiuni comune de protest. Pana in prezent, patru federatii ale sindicatelor au hotarat participarea la actiunile de protest la nivel national pentru sustinerea a trei importante revendicari: elaborarea in regim de urgenta a unei hotarari de Guvern care sa reglementeze avansarea si ierarhizarea corecta a functiilor din administratie, elaborarea legii salarizarii functionarilor publici si renegocierea grilelor de salarizare din acest sector. Reprezentantii „Sed Lex“ asteapta raspunsul Guvernului pentru solutionarea problemelor functionarilor publici, avertizand ca in cazul in care Guvernul nu va raspunde solicitarilor lor, protestele pot continua, mergand pana la posibilitatea incetarii activitatii de relatii cu publicul a functionarilor din institutiile statului. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea