Social

Fructele toamnei va apara de boli

Asistam in prezent la un adevarat paradox: desi in fiecare zi apar noi tratamente medicale revolutionare, bolile se adapteaza si ele, astfel incat, maladii care erau odata considerate o adevarata raritate, cum e cancerul, de exemplu, se intalnesc azi in fiecare familie. Haideti sa aflam de ce "progreseaza" bolile si cum ne putem feri de ele, cu mijloace la indemana oricui. OBICEIURI ALIMENTARE GRESITE Inlocuirea hranei crude cu hrana prelucrata termic a lipsit organismul de mijloacele naturale de aparare, din cauza distrugerii aproape in totalitate a vitaminelor si mineralelor din alimentatia zilnica. Trecerea de la alimentele crude, solide, la cele moi a dus la modificari ale procesului de masticatie, ceea ce s-a rasfrant in mod direct asupra starii danturii noastre: explozie de carii si boli ale gingiilor. Si nu ne referim doar la efectul inestetic al pierderii dintilor ci la cel dezastruos asupra sanatatii, traduse in ulcere gastrice, dischinezii biliare, digestie dificila, ca sa enumeram doar cateva. Cat despre cancerele la colon, cercetatorii incrimineaza in 90% din cazuri alimentatia gresita. Si substituirea terciurilor de cereale cu painea facuta din faina alba, deficitul de pigmenti vegetali verzi (clorofila) sau cel de fibre vegetale (celuloza), cu rol in dinamica intestinala si in formarea bolului fecal au avut drept consecinta stagnarea toxinelor o perioada indelungata in corp. BENEFICIILE CRUDITATILOR Prin "cruditati" se intelege faptul ca vegetalele nu sunt prelucrate termic prin fierbere, coacere sau prajire. Se administreaza alternativ - o zi suc de fructe, o zi suc de zarzavaturi - cate 50 ml de suc la fiecare 3 h. In restul timpului, ca lichide se bea apa sau ceai iar ca mancare se prefera o alimentatie dietetica, cu carne si legume inabusite in abur sau fierte. Dupa perioada curei exclusiv de sucuri, urmeaza o perioada de tranzitie de cateva zile (5-10 zile), in care se introduc treptat frunze si zarzavaturi, neprelucrate termic, sub forma de salate, reducand, in acelasi timp, treptat, cantitatea de sucuri. Cura dureaza, in functie de afectiune, 1-12 luni. CURA CU MERE SAU PERE Se practica 2 sau 3 zile, folosind o dieta alcatuita numai din mere sau pere crude, razuite. Cantitativ, se utilizeaza doua kilograme de fructe, repartizate in 5-7 mese pe zi. Prin continutul bogat in vitamine si acizi naturali, merele exercita un efect antidiareic , antiputrid, antifermentativ, facilitand dezvoltarea florei intestinale normale, prevenind in acelasi timp formarea pietrelor la vezica sau rinichi. Infuzia din coaja de mar este un bun depurativ si diuretic. Sucul de mar, proaspat extras, se recomanda in stari febrile. Perele au efecte benefice in ateroscleroza, hipertensiune arteriala , boli cardiace, nefrita cronica, edeme, oligurie. CURA DE STRUGURI Se utilizeaza ca si cura de mere pe perioade scurte (2-3 zile), sau in bolile maligne sub forma unei cure de 15-30 de zile. Se consuma numai pulpa boabei de struguri, fara seminte si coaja, sau numai sucul proaspat extras. Se incepe cura cu 1kg crescandu-se treptat la 2-3 kg pe zi. Bogati in glucide (zahar, saruri minerale, vitamine, strugurii faciliteaza metabolismul organismului, echilibreaza balanta vitaminica, ne fereste de guta prin eliminarea acidului uric din organism, exercita un efect decongestionant. CURA CU SUC DE LAMAIE Sucul de lamaie, prin bogatia in vitamina C si saruri minerale, exercita un efect depurativ, neutralizant al aciditatii sangelui, intarind peretii vaselor sangvine. Se consuma in prima zi sucul de la o lamaie, crescandu-se doza zilnic cu cate o lamaie, pana se ajunge la cinci lamai pe zi. Din ziua a sasea, se scade doza cu cate o lamaie pe zi, pana se ajunge la o lamaie pe zi. Dupa o pauza de 2 saptamani se poate relua. Cura este foarte eficienta in litiaza renala, guta, obezitate, angina, migrena, varice, sciatica, boli hepatice, boli respiratorii si altele. MICI SCHIMBARI Fiecare dintre noi putem face mici schimbari in stilul nostru de viata. Fiindca e mult mai usor sa previi o boala decat sa te lupti cu ea, mai ales daca iti ameninta viata. Stabiliti-va un mic obiectiv, usor de adoptat, in fiecare zi. De exemplu, inlocuiti de azi carnea grasa de porc cu cea de peste sau vitel si nu depasiti 150 de grame zilnic, ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi , directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Asta pentru a evita excesul de grasimi nesanatoase care se depun pe peretii vaselor de sange si care pot duce la instalarea bolilor cardiovasculare cum sunt infarctul sau accidentele cerebrale. Desi sarea este necesara in desfasurarea multor procese metabolice, nu depasiti doza zilnica de 1, 2 grame. Daca v-ati obisnuit sa mancati foarte sarat, inlocuiti o anumita cantitate de sare cu patrunjel, marar sau hrean. Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea