Social

Fructele si alcoolul, cocteilul longevitatii

Cine nu viseaza sa-si inceapa dimineata cu un pahar de suc proaspat de fructe? Cu un pic de alcool, este si mai bun. Pentru sanatate, bineinteles! O echipa de cercetatori tailandezi au demonstrat ca, adaugand un deget de rom, cateva picaturi de vodca sau de tequila, sucul de mure sau de capsuni isi dubleaza proprietatile antioxidante. Si asta datorita etanolului, care mareste capacitatea antioxidanta a fructelor. CE SUNT ANTIOXIDANTII Antioxidantii sunt substante care se gasesc din abundenta in fructe si legume. Ele au proprietatea de a ne feri de distrugerile provocate de radicalii liberi. Acestia sunt molecule foarte instabile care se formeaza in mod natural in corpul nostru in timpul procesului de oxidare care are loc in momentul digestiei sau a activitatii fizice, de exemplu. Radicalii liberi vin din surse externe cum sunt poluarea, fumatul, chimicalele cu care sunt tratate apa si mancarea, radiatiile ultraviolete sau cele produse de aparatele electrice din casa. Radicalii ne ataca celulele organismului care, in timp, mor si astfel apare procesul de imbatranire. APARARE NATURALA Din fericire, organismul nostru este echipat cu anumite enzime de aparare contra oxigenului din radicalii liberi, dar nu il pot neutraliza in totalitate. De aceea, antioxidantii din fructe constituie un ajutor pretios. Este adevarat ca anumite fructe si legume contin mai multi antioxidanti decat altele. Capsunile si murele, in general fructele de padure, sunt bogate in polifenoli si antociani, doua categorii importante de antioxidanti. Cautand un mod de pastrare a vitaminelor si mineralelor acestor fructe in timpul stocarii, cercetatorii de la Universitatea Kasetsart, Thailanda au descoperit din intamplare aceasta proprietate a etanolului. Plasand fructele in alcool, ei au demonstrat ca acesta mareste continutul de antioxidanti dar si creste capacitatea acestora de a anihila efectele radicalilor liberi. FERITI-VA DE EXCESE Acest studiu dovedeste ca nu trebuie sa condamnam in totalitate alcoolul. Stim deja ca, in cantitati moderate, alcoolul diminueaza riscul de producere a unui infarct, de aparitie a diabetului sau a osteoporozei la femei. Totusi, alcoolul, chiar in doza mica, trebuie consumat doar ocazional. Altfel, apare sindromul de toleranta , cand simtim nevoia sa marim dozele, pentru a obtine acelasi efect de la alcool fiind in pericol de a deveni dependenti de acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea