Social

Frauda electorala se legalizeaza prin vot

Biroul Electoral Municipal a decis joi prin vot sa nu sesizeze Parchetul in legatura cu cele 33.600 de buletine de vot suplimentare gasite in sediul Monitorului Oficial Membrii Biroului Electoral Municipal au hotarat, in sedinta de joi, ca cele 33.600 de buletine de vot tiparite in plus si gasite in sediul Monitorului Oficial (MO) vor fi conservate si depozitate la sediul BEM , sub paza jandarmeriei, pana la primul tur al alegerilor locale, dupa care vor fi distruse.

Membrii BEM au respins insa cererea formulata de reprezentantul PD-L, Marian Zlotea, ca biroul sa sesizeze Parchetul pentru a incepe o ancheta in legatura cu aceste buletine. Voturile au fost 5 la 5, reprezentantii PNL si PSD votand impotriva sesizarii Parchetului. Cum voturile erau egale, decizia de a nu fi facuta sesizarea i-a apartinut presedintelui BEM, Ileana Danaila.

Ea a motivat ca nu se mai justifica inceperea unei anchete pentru ca, la sectorul 2 , s-ar fi gasit doi box-paleti numerotati cu acelasi numar, 26, asa explicandu-se box-paletul ramas in plus in sediul Monitorului Oficial. „Am constatat ca buletinele de vot imprimate de Monitorul Oficial (pentru candidatii la Consiliul General al Municipiului Bucuresti - n.r.) exced numarului legal si necesar al buletinelor de vot.

De asemenea, am constatat ca toate birourile de circumscriptie de sector au numarul legal de buletine de vot, de unde rezulta ca aceste buletine sunt tiparite in plus. La sectorul 2 s-au gasit doi box-paleti numerotati cu numarul 26. Banuim ca de la aceasta situatie s-a ajuns la tiparirea de buletine de vot in plus“, a explicat presedintele BEM.

Motivatia a incins spiritele printre cei care sustineau sesizarea Parchetului. „Aceasta decizie nici nu trebuia supusa la vot. BEM nu are competente de ancheta, trebuia facuta automat sesizarea catre Parchet. Etichete putem face cate vrem si e greu de crezut ca la tipografia MO se pot face astfel de greseli. Noi nici nu mai avem cum sa verificam acest lucru pentru ca paletii au fost preluati, deja au fost desfacuti pentru a fi numarate buletinele. Deci, cei doi paleti cu numarul 26 nu mai exista.

Ne-au trimis de acolo doar niste copii dupa etichetele celor doi paleti si urmeaza sa trimita o nota din care sa rezulte ca cei doi paleti aveau acelasi numar“, ne-a declarat Cristian Matei, reprezentantul PC in BEM. La randul sau, Marian Zlotea spune ca va sesiza Parchetul in numele PD-L. „Este foarte clar ca cei vinovati nu vor sa sesizeze Parchetul. Oricum noi, in numele PD-L, am cerut deja Parchetului sa se autosesizeze. Daca nu se va sesiza din oficiu, vom face noi o sesizare“, spune Zlotea.

Scandalul buletinelor de vot suplimentare a debutat marti, cand a fost reclamata prezenta lor in sediul Monitorului Oficial, desi birourile de la sectoare ridicasera deja numarul necesar de buletine de vot de la Monitorul Oficial, inclusiv rezerva de 10%, fara a sesiza vreo lipsa. Initial, Liviu Moraru , directorul MO si candidat al PNL pe listele Consiliului Local al Sectorului 5, sustinuse ca nu stie sa existe aceste buletine.

Dupa ce ele au fost gasite in sediul MO, Moraru a dat vina pe sectoare ca nu le-ar fi ridicat, in final, miercuri a anuntat printr-un comunicat de presa ca, de fapt, ar fi rebuturi. De existenta buletinelor de vot stia si prefectul Capitalei , Catalin Deaconescu, fost membru al PNL.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea