Social

#romani #frattini #diaconescu #italia

Frattini si Diaconescu se impung pe tema romanilor din Italia

Tensiune – acesta este cuvantul la ordinea zilei in relatiile dintre Italia si Romania. Dupa valul de violente din Italia, care ii are drept protagonisti pe romanii din Peninsula, au reinceput discutiile aprinse si in plan diplomatic. Ministrul italian de externe Franco Frattini a cerut autoritatilor romane garantii privitoare la cetatenii romani care ajung in Italia, raspunsul ministrului Diaconescu fiind ca Romania nu va incalca dreptul la libera circaulatie a cetatenilor romani.

Intalnirea dintre ministrul italian de externe si omologul sau roman a fost marcat de cereri de garantii, dinspre partea italiana. Frattini i-a transmis lui Diaconescu cererea autoritatilor din Peninsula referitoare la cetatenii romani cunoscuti cu antecedente penale. “Condamnatii romani sa mearga in tara lor”, a spus ministrul italian, citat de Adevarul. In afara de cererea insistenta ca romanii condamnati sa fie repatriati ca sa-si ispaseasca pedeapsa in tara iar cei care au infractiuni in Romania sa nu mai ajunga in Italia.

Aceasta cerere ar insemna o modificare a acordurilor bilaterale dintre cele doua state, care prevad ca “infractorii romani condamnati definitiv in Italia pot ispasi pedeapsa in tara doar daca solicita acest lucru si daca condamnarea are o durata mai mare de doi ani”. Solicitarea partii italiene a venit, conform jurnalistilor de la “Adevarul”, cu fermitate: ” autoritatile romane trebuie sa ne ofere asigurari ca nu vor mai fi infractori romani pe strazile noastre”.

Raspunsul oficialului roman nu s-a lasat prea mult asteptat, Diaconescu mentionand faptul ca Romania nu va incalca principiul european al liberei circulatii a persoanelor in Uniunea Europeana. Conform “Romania libera”, Cristian Diaconescu a punctat deasemenea faptul ca in acordurile bilaterale dintre cele doua tari nu sunt mentionate in vreun fel garantiile despre care vorbeste ministrul italian.

In plus, ministrul italian de Externe a cerut si suplimentarea numarului de politisti romani detasati pe teritoriul Italiei pentru a putea lupta mai bine cu multimea infractiunilor comise de romanii aflati pe teritoriul Italiei. Ei ar trebui sa actioneze in zonele urbane si sa intervina in locurile in care accesul fortelor italiene este mai redus. De asemenea autoritatile romane ar trebui sa informeze partea italiana atunci cand un roman cu probleme penale pleaca spre Italia.

Jurnalistii de la Adevarul au mai observat alte doua aspecte importante: unul, ca doar 57 din cei 953 de romani condamnati definitiv in Italia au cerut sa fie transferati in penitenciarele din Romania si un altul, acela ca 40 la suta din din persoanele date in urmarire de autoritatile romane se afla pe teritoriul Italiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea