Social

#berlusconi #inchisoare

Fratele lui Berlusconi a fost condamnat la patru luni de inchisoare

Curtea de Apel din Milano a confirmat astazi condamnarea lui Paolo Berlusconi , fratele premierului italian, la patru luni de inchisoare pentru emiterea de facturi false, potrivit agentiei ANSA, citata de AFP.

Paolo Berlusconi, in varsta de 59 ani, director al unei companii ca si fratele sau mai mare, fusese condamnat in prima instanta la patru luni de inchisoare, insa Curtea de Apel din Milano apreciase ca delictul este prescris.

Parchetul general a facut apel la decizia Curtii de Apel, care a fost anulata de Curtea de Casatie, si dosarul a fost retrimis in fata unei alte camere a Curtii din Milano, care, vineri, a confirmat decizia din prima instanta.

Fratele premierului italian a fost urmarit penal pentru emiterea de facturi false in perioada 1993-1995, in valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, in cadrul societatii pe care o detine, Simtec, care se ocupa de gestionarea unei gropi de gunoi din Cerro Maggiore (nordul Italiei).

Silvio Berlusconi este in prezent judecat pentru coruptie, alaturi de fostul sau avocat britanic David Mills, insa Guvernul sau a adoptat un text, votat saptamana aceasta de catre deputati, care ii va permite premierului sa beneficieze de imunitate penala in timpul mandatului sau de cinci ani si, deci, dosarul sau care se judeca la Milano va fi suspendat.

Pe de alta parte, Guvernul italian a prezentat astazi Parlamentului o versiune modificata a unui proiect de lege ce viza suspendarea a mii de procese, printre care si a celui intentat actualului premier italian.

Cand a fost propus, proiectul de lege a suscitat indignarea judecatorilor si opozitiei. Dupa ce deputatii au fost de acord joi seara sa acorde imunitate penala pentru primii patru responsabili ai statului, Berlusconi a renuntat la cele mai contestate puncte ale proiectului de lege ce viza suspendarea proceselor.

Textul initial prevedea amanarea cu un an a tuturor proceselor ce vizau fapte pasibile de o pedeapsa mai mica de zece ani de inchisoare, comise inainte de 30 iunie 2002, inclusiv procesul pentru coruptie aflat pe rol impotriva lui Berlusconi si a fostului sau avocat britanic David Mills.

Noua versiune a textului prevede suspendarea proceselor pentru cel mult 18 luni si masura nu vizeaza decat faptele pasibile de mai putin de trei ani de inchisoare, comise inainte de 2 mai 2006, potrivit agentiei ANSA.

Spre deosebire de prima versiune, textul lasa la latitudinea judecatorilor decizia de a amana sau nu procesele. Textul contine o lista a dosarelor care trebuie judecate cu prioritate: infractiunile referitoare la mafie, terorism, accidente de munca, precum si delictul de imigratie clandestina, creat la putin timp dupa revenirea la putere a lui Berlusconi, in aprilie 2008.Berlusconi a facut aceasta concesie dupa votul de joi al deputatilor cu privire la proiectul de lege ce prevedea "suspendarea temporara" a procedurilor juridice impotriva presedintelui republicii, premierului si presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor.

Daca Senatul, care se va pronunta la sfarsitul lunii iulie, confirma acest vot, Silvio Berlusconi nu va avea de ce sa-si faca griji, din punct de vedere juridic, pana la incheierea mandatului sau.

Avocatul lui Belusconi, Niccolo Ghedini, a justificat adoptarea acestui text, spunand ca premierul, "chemat de opt ori in justitie in perioada 1-18 iulie 2008", nu poate guverna sub "atacurile constante ale judecatorilor".


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea