Social

Franta - vedeta summitului de la Bucuresti

Nicolas Sarkozy are planuri mari pentru summitul de la Bucuresti. Liderul Hexagonului ar urma sa-i anunte oficial pe aliati la Bucuresti ca Franta va reintra in structurile militare integrate ale NATO. Mai exact, ofiterii francezi vor face parte din toate comandamentele NATO si mai ales din cartierul general de la Mons, din Belgia. Totusi, Parisul nu va reveni in Grupul pentru planuri nucleare (structura care ia decizii referitoare la politica nucleara a Aliantei).

Astfel, ar urma sa ia sfarsit politica impusa acum patru decenii de generalul Charles de Gaulle, care insistase ca Franta sa ramana „semi-detasata” de structurile militare. Nicolas Sarkozy ar urma sa adere si la o strategie comuna a NATO care va garanta, la solicitarea Washingtonului, ca aliatii vor ramane in cel mai important teatru de operatiuni – Afganistan – cel putin cinci ani, pentru a reusi sa duca la bun sfarsit misiunea.

In acest sens, tot la summitul de la Bucuresti, liderul de la Palatul Elysee va anunta si suplimentarea prezentei militare a francezilor in Afganistan cu cel putin inca 1000 de persoane – o decizie extrem de importanta, in conditiile in care celelalte membre ale Aliantei (inclusiv Romania) refuza sa dea curs solicitarilor americane, de a suplimenta trupele in aceasta zona.

In schimb, presedintele francez va cauta sprijin britanic si american pentru politica de aparare europeana in cadrul NATO. Si, pentru a da si o conotatie festiva apropierii Frantei de NATO, la summitul de la Bucuresti se va anunta ca urmatorul eveniment la acest nivel (ce va marca cea de-a 60-a aniversare a NATO) va avea loc pe teritoriu francez – la Strasbourg si Kehl, la granita franco-germana, potrivit AFP.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea