Social

Franta ar dori sa inceapa curatarea Europei de imigrantii ilegali

Combaterea imigratiei ilegale, in topul prioritatilor Parisului. Aderarea „la valorile nationale si europene”, conditie obligatorie ca un imigrant sa poata trai intr-un stat UE.

Patrunderea si stabilirea pe teritoriul statelor UE a imigrantilor ar trebui sa fie mai dificila de la 1 ianuarie 2009, cand expira mandatul de sase luni al Frantei la Presedintia UE, daca Parisul va reusi sa impuna adoptarea unui „pact asupra imigratiei” la nivelul Uniunii.

In randul prioritatilor Presedintiei franceze analizate de Financial Times (FT), combaterea imigratiei ilegale are un loc de seama, alaturi de aprovizionarea cu energie si intarirea politicii de aparare comune. Ba chiar si proiectul francez al unei „Uniunii Mediteranene” (primit cel putin cu indiferenta de Berlin si Londra) ar ascunde, de fapt, o incercare de a-i tine „la ei acasa” pe imigrantii nord-africani care ameninta Franta.

Mandatul francez la conducerea Consiliului UE se anunta unul plin de necunoscute, pentru ca Parisul isi pregateste agenda folosindu-se de imensa masinarie birocratica proprie. Presedintiile statelor mici (cum este cea curenta, a Sloveniei) se bazeaza pe functionarii de la Bruxelles, astfel ca exista o mai buna coordonare cu institutiile UE, pe cand statele mari mizeaza exclusiv pe propria echipa. Totusi, inca de acum a devenit evident observatorilor afacerilor europene ca problema imigratiei va conta enorm pentru Franta.

„Pactul” propus de francezi vizeaza o lupta impotriva imigratiei coordonata la nivelul „celor 27”, incat un imigrant ilegal sa nu mai poata avea speranta ca, mutandu-se dintr-un stat UE in altul, va gasi conditii mai „prietenoase”. Parisul doreste ca regulile de „readmisie” (eufemism pentru „expulzare”) sa fie unitare pe tot cuprinsul UE, iar azilul intr-un stat membru sa nu poata fi acordat decat celor ce au solicitat mai intai statut de refugiat.

Or, legislatia internationala in vigoare nu recunoaste calitatea de refugiat decat celor proveniti din state lovite de conflicte armate si calamitati naturale, astfel ca nimeni nu va putea cere sa fie tratat ca refugiat/azilant din motive economice, doar pentru ca este in cautarea unei vieti mai prospere.

Nici o legalizare de statut fara „contract de integrare“

Franta ar dori si ca partenerii din UE sa fie de acord cu legalizarea statutului celor nou-veniti doar pe baza unui „contract de integrare”, semnat de imigrantul care si-a insusit „valorile nationale si europene”. Concret, aceasta va insemna lectii obligatorii de limba statului in care doreste sa se stabileasca un noncomunitar.

Dar propunerile care ar putea fi respinse de unele state UE se refera la generalizarea vizelor biometrice si a cotelor de imigratie, prin care fiecare stat ar trebui sa primeasca imigranti numai pentru categoriile profesionale unde inregistreaza un deficit de personal. In documentul din care FT a desprins aceste propuneri scrie si ca „Europa nu are mijloacele de a-i intampina cu demnitate pe toti cei care vad un El Dorado in ea”.

Iar sintagma seamana leit cu o declaratie de-a presedintelui Nicolas Sarkozy de pe vremea cand era ministru de Interne: „Nu putem sa oferim locuinte si locuri de munca tuturor celor care cred ca Franta este un El Dorado”.

Franta „cotelor de expulzari“

Sarkozy, care a ajuns al Palatul Elysee dupa o campanie plina de exprimari de genul „Franta este exasperata de imigratia necontrolata”, pare ca i-ar fi impus „cote de expulzari” premierului sau, Francois Fillon .

In februarie, Fillon anunta drept obiectiv al Guvernului atingerea numarului de 26.000 expulzari in 2008, dupa circa 24.000 „ilegali” expulzati in 2007. Numarul a urcat de la circa 10.000 in 2002. Perioada de crestere se suprapune celei in care bataiosul ministru de Interne Sarkozy a devenit o figura de prim rang pe scena politica a Frantei.  


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea