Social

Fotbalul sparge sticla

La sesizarea CNA, Consiliul Concurentei solicita LPF sa reduca durata contractului drepturilor de televizare cu un an, iar FRF sa reia procedurile de vinzare a drepturilor de transmitere radiofonica.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) incinge din nou telecomanda in fotbalul romanesc. Presingul agresiv facut de organismul condus de Ralu Filip Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), pentru contractul drepturilor de televizare incheiat cu Telesport, si Federatiei Romane de Fotbal (FRF), pentru intelegerea cu Total Sport FM privind drepturile de transmisie radiofonica, au dat primele rezultate. Potrivit lui Ralu Filip, Consiliul Concurentei (CC) a informat, vineri, CNA ca a luat unele masuri in ceea ce priveste sesizarile facute de acest for. Astfel, forul condus de Mihai Berinde a solicitat reducerea duratei contractului exclusiv dintre LPF si Telesport de la patru la trei ani si renuntarea la unele clauze privind reinnoirea automata la expirarea termenului sau dreptul Telesport de a avea prima optiune pentru urmatoarele editii de campionat. Mai mult, Consiliul a solicitat ca din editia 2007-2008 drepturile sa fie vindute prin licitatie, pe o perioada de maximum trei ani, in pachete cit mai mici. In ceea ce priveste drepturile radiofonice vindute Total Sport FM, s-a solicitat reluarea procesului, intrucit nu respecta legislatia din domeniul concurentei. CNA va trasmite miine (n. r. - astazi) o scrisoare catre LPF si FRF prin care va anunta masurile luate. Pentru Federatie vom include si extrasele din Legea audiovizualului si din Hotarirea de guvern care include meciurile din preliminariile Campionatului European din 2008 si turneul final in cadrul evenimentelor majore, care pot fi transmise radiofonic doar de posturi cu acoperire nationala. Singurele care indeplinesc conditiile sint postul public, Europa FM si Info Pro, ne-a declarat Ralu Filip.

Liga il ataca pe Ralu Filip

Reactiile din lumea fotbalului au fost insa extrem de virulente. Nu cred ca domnul Filip a primit un raspuns favorabil de la Consiliul Concurentei. Este vorba de trei recomandari pe care noi le-am primit mai demult si in principiu am fost de acord cu doua, mai putin cea cu termenul. Vorbim despre ultimul an de contract, incepind din iunie 2007. Nu inteleg de unde atita graba, daca nu e una vinovata sau, mai grav, una interesata. Mai este timp pina atunci, vom vedea daca vom intra in Uniunea Europeana, daca recomandarile devin lege. Acum nu poate fi atacat un contract comercial in derulare, doar daca domnul Filip si CNA sint mai tari decit Guvernul si toate legile din Romania, ne-a punctat secretarul general al LPF, Vali Alexandru, care nu a ezitat sa-l atace pe seful CNA: Nu inteleg de unde atita inversunare a domnului Filip. CNA nu are nici o legatura cu mediul concurential. Atunci, de ce mai exista Consiliul Concurentei? Domnul Ralu Filip nu s-a ofuscat cind drepturile apartineau doar ProSport Grup si se transmiteau doar doua meciuri, dar este deranjat acum cind se transmit toate. Incep sa-mi pun intrebari daca nu cumva are unele interese.

Lupescu: Apara radioul public

Masurile nu sint recunoscute nici de Federatie. Nu este adevarat, ei ne-au facut o recomandare in legatura cu legislatia europeana, care nu ne este inca opozabila. Cred ca acest Consiliu al Concurentei s-a sesizat pentru ca este o institutie a statului si apara radioul public si banii statului. Haideti sa vedem cu ce masura se judeca. Radioul public are drepturile pentru toate meciurile din Divizia A, dar transmite doar doua-trei meciuri, pentru ca grila nu le permite, dar nu vor sa le dea pe celelalte, a reactionat directorul general de la FRF, Ionut Lupescu .

Liga pierde opt milioane de dolari

In cazul in care LPF va fi fortata sa renunte la ultimul an de contract cu Telesport, cluburile din Divizia A vor pierde nu mai putin de opt milioane de dolari. Potrivit intelegerii incheiate in 2004, postul de televiziune a platit, pentru primul an, aproximativ sase milioane de dolari, pentru cel de-al doilea, aproape sapte milioane, in timp ce pentru sezonul 2006/2007 urmeaza sa plateasca aproximativ 7.350.000 de dolari. Totusi, masura ar putea fi benefica pentru Telesport, in contextul in care patronul postului, Horatiu Nicolau, s-a confruntat cu probleme in ceea ce priveste subcesionarea drepturilor catre alte televiziuni. Daca, initial, au cumparat drepturi postul public pentru TVR 1 si TVR 2, Antena 1 si National TV, dupa primul an, postul condus de Dan Voiculescu a renuntat. In momentul de fata, este posibil ca si National TV sa renunte la drepturile de televiziune, ceea ce ar fi o mare pierdere pentru Telesport, care incaseaza de la fratii Micula aproximativ doua milioane de dolari. (F.D.)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea