Social

Formularul E 112 face grea viata unui copil bolnav

Statul roman a anulat formularul E 112 pentru un baietel de aproape 4 ani, dupa ce medicii belgieni au descoperit ca are leucemie si nu se poate extirpa tumoarea la creier, pentru care s-a intocmit dosarul medical.
Catalin B., un copil de aproape patru ani dintr-o comuna prahoveana, a ajuns intr-o clinica din Belgia cu formularul E 112 pentru extirparea unei tumori in urma cu aproape trei luni, dupa ce a umblat prin spitalele din Romania timp de trei saptamani.

Formularul stabileste dreptul cetatenilor UE de a se trata in alte tari-membre gratuit daca tratamentul, recunoscut de sistemul national de asigurari de sanatate, nu se poate face in timp util in tara de origine si viata este pusa in pericol. Baiatul a ajuns acolo orb si cu diagnosticul de tumoare in stadiu avansat la baza creierului, pe care medicii romani si-au declinat competenta de a o extirpa, considerand ca baiatul are sanse prea mici de supravietuire.
Insa medicii de la clinica belgiana UZ Leuven au descoperit ca baiatul are de fapt leucemie si au decis sa inceapa de urgenta tratamentul cu citostatice si chimioterapia. Apoi au instiintat si autoritatile romane ca pacientul a fost diagnosticat cu „limfom non-Hodgkin cu celule B”, adica leucemie. Ca raspuns, autoritatile au anulat formularul E 112 care ar fi decontat cheltuielile pentru tratamentul lui Catalin, pe motiv ca „diagnosticul pentru care pacientul a primit aprobare nu a mai coincis cu cel stabilit de medicii belgieni”, potrivit lui Gheorghe Alexandru, presedintele Casei Judetene de Sanatate din Prahova.

Periplul copilului prin cabinete si spitale a inceput in luna octombrie cand, in urma rezultatelor analizelor obligatorii, medicul de familie l-a suspectat de infectie cu parazitul Giardia, povesteste mama acestuia, Corina B. Copilul de aproape patru ani din comuna Soimari, judetul Prahova, a reactionat prost la tratamentul pentru giardia dat de medicul de familie si, dupa cateva zile, a ajuns la Spitalul Petrolul din Ploiesti, unde este suspectat de meningita.

De aici este trimis la Spitalul Movila, din Ploiesti, la sectia de boli infectioase, unde parintii povestesc ca li s-ar fi spus ca e posibil sa fie intoxicat cu Verde de Paris sau spray toxic de insecte. „A venit la noi doar pentru consult, nu i s-au facut analize. In fisa din spital apar ca simptome strabism si midriaza, adica avea pupilele marite, nu avea pofta de mancare, era somnolent. Noi am spus ca nu are simptomele meningitei, pentru ca nu varsa si nici nu avea temperatura si ca e posibil sa fie o intoxicatie cu o substanta necunoscuta”, explica Victoria Nicutari, medic primar la acest spital. Medicul spune ca nu s-au gandit ca ar putea avea leucemie, pentru ca nu i s-au facut analize la sange si nici clinic nu avea, la acel moment, simptome specifice bolii, cum ar fi ficatul si splina marite.

Baiatul a ajuns din nou la Spitalul Petrolul, unde este si internat pentru investigatii amanuntite. Oresta Vasile, managerul spitalului, spune ca pacientul a ajuns la ei pentru „intoxicatie” si avea ca simptome „stare generala modificata, cefalee, strabism, apatie, anorexie, scadere mare in greutate”. Medicii il suspecteaza de intoxicatie, dar observa si „sindromul de hipertensiune intracraniana” si recomanda consult neurologic. A doua zi i se fac analize la sange, despre care managerul sustine ca „au iesit bine, totul in limite normale, hemoglobina, leucocitele si VSH, glicemia si cele de urina”.

„Nu ne-am gandit sub nici o forma ca e leucemie, de vreme ce analizele la sange au iesit bune, mai degraba ca e o tumoare craniana. Leucemia e o boala foarte inselatoare, iar bolile nu debuteaza ca la carte, este vorba de un caz atipic, cu un debut atipic asociat cu fenomene neurologice”, explica Vasile.

De aici copilului i se face trimitere la Spitalul Bagdasar-Arseni, din Capitala, cu diagnosticul de tumoare craniana, pentru tomografie, unde ii si este confirmata afectiunea. Apoi el este trimis la Spitalul Budimex, pentru a determina natura tumorii. Radu Tabacaru, directorul medical, spune ca i s-a facut o fibroscopie care a aratat ca „exista ceva in neregula la baza craniului, o formatiune tumorala cu aspect atipic”, insa nu au facut o biopsie pentru ca „era posibil sa sangereze foarte mult daca te atingeai de ea”. Intors la Bagdasar-Arseni, cu toate rezultatele, parintii povestesc ca medicii de aici spun ca tumoarea e intr-un grad prea avansat si ca nu o vor opera, dar ii fac raport medical pentru a pleca in strainatate cu formularul E 112.

„Nu inteleg de ce febra mare pe care o facea mereu, anemia din sange si, mai tarziu, faptul ca se uita crucis nu le-au ridicat un semn de intrebare si nu au facut analize competente. De ce s-au pus tot felul de diagnostice dupa ureche, giardia, intoxicatii cu Verde de Paris, spray de insecte, extraveral. Eu nu am vazut nici un fel de rezultat de la analize, in nici un spital. Nimeni nu mi-a explicat nimic, mi-au zis doar ca e bine, e bine”, povesteste mama copilului. Victor Eugen Gruber, medic la sectia de oncopediatrie la Institutul Oncologic Fundeni, spune ca „in general, poate dura mai mult de trei saptamani diagnosticarea leucemiei”, insa cazul lui Catalin B. este „un tablou rarisim”, cu debut cu strabism, orbire si fenomene neurologice.

Acesta spune ca simptomele clasice pentru leucemie sunt anemia, umflarea ganglionilor, a ficatului, a splinei, inapetenta sau scaderea brusca in greutate, astenia. Dupa aceea, trebuie facuta o hemograma, care in cazul copilului nu a scos in evidenta un numar crescut de leucocite. „Nu se poate spune ca e o greseala de diagnostic, se putea intampla si in America”, mai spune Gruber.

Si Colegiul Medicilor si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) spun ca nu pot face nimic pentru a sustine tratamentul in Belgia, pe motiv ca s-a schimbat diagnosticul si leucemia se trateaza si in Romania. „E vorba de doua afectiuni diferite, el a plecat pentru una si este tratat pentru alta, de aceea a fost anulat formularul E 112. Trebuie sa faca un nou referat, pe noua afectiune, sa se duca cu toata documentatia din Belgia la medicul curant din Romania”, spune Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, numai ca leucemia se poate trata in Romania.

Insa, explica acesta, cazul se poate incadra in a doua situatie prevazuta de regulamentul european privind asigurarile de sanatate, cand nu se pleaca cu formularul E 112 si statul roman poate deconta cat ar fi costat tratamentul copilului daca se facea in Romania. Cat despre problema diferentelor de diagnostic, „Colegiul Medicilor nu stabileste culpa medicala, adica malpraxisul, asta numai in instanta se poate face, stabileste doar incalcari ale codului de etica profesionala, analizeaza comportamentul medicului din punct de vedere deontologic”, a declarat Vasile Astarastoaie, presedintele CM.

In aceasta situatie, mama copilului si Talida Barbe, o romanca stabilita in Leuven, Belgia care are grija de cei doi, au facut apel la diaspora belgiana si au reusit sa obtina plata tratamentului efectuat la clinica de catre o ONG locala, cu sprijinul guvernului belgian. In plus, i-au facut si un site baietelului, //www.elevation.ro/catalin/, pentru cei care vor sa-l ajute cu donatii.

Desi li s-a transmis oficial ca nu vor primi asistenta financiara daca nu obtin alt formular E 112, parintii sunt decisi sa stea cu copilul la clinica belgiana pentru tratament pana il stabilizeaza, adica si aproape un an, pentru ca, spun ei, „cu greu mai pot avea incredere intr-un sistem sanitar care prin reprezentatii sai le-a transmis sec «lipsa aparaturii medicale si lipsa experientei necesare ne impiedica sa-l salvam pe Catalin»“.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea