Matematicianul american Eugenia Cheng a anuntat de curand ca a descoperit formula matematica pentru pizza perfect proportionate. Pentru aceasta descoperire, Chenz a luat in calcul factori precum grosimea aluatului si distribuirea ingredientelor.
Eugenia Cheng, matematician la universitatile din Sheffield si din Chicago, sustine ca o pizza de dimensiuni reduse are o cantitate mai mare de ingrediente, pe cand pe o pizza mai mare - toppingul este distribuit intr-un mod mai echilibrat.
Astfel ca, potrivit formulei lui Cheng, o pizza cu diametrul de 30 de centimetri are nevoie cu 10% mai mult topping decat o pizza cu diametrul de 35 de centimetri pentru a fi savuroasa.
Asadar, distribuirea ingredientelor variaza in functie de dimensiunea blatului, iar o pizza mai mica are mai mult topping decat o pizza mare, chiar daca se folosesc aceleasi cantitati de topping si aluat.
Pentru a stabili formula matematica pentru pizza perfecta, matematicianul a folosit variabilele "a" (pentru volumul constant de aluat) si "t" (pentru volumul constant de topping) pentru a stabili raportul dintre topping si blat, pentru o imbucatura medie de pizza. Astfel, a constatat ca, pentru o pizza cu diametrul mai mic, cantitatea de topping la fiecare imbucatura este mai mare.
Sursa foto: cocina.org
#pizza #pizza perfecta #formula pizza #blat pizza #topping pizza
Formula matematica pentru pizza perfecta
Formula matematica pentru pizza perfecta Matematicianul american Eugenia Cheng a anuntat de curand ca a descoperit formula matematica pentru pizza perfect proportionate. Pentru aceasta descoperire, Chenz a luat in calcul factori precum grosimea aluatului si distribuirea ingredientelor.- 2013-10-19 2013-10-19
Articole din social
Cauta-ti perechea