Social

#pizza #pizza perfecta #formula pizza #blat pizza #topping pizza

Formula matematica pentru pizza perfecta

Matematicianul american Eugenia Cheng a anuntat de curand ca a descoperit formula matematica pentru pizza perfect proportionate. Pentru aceasta descoperire, Chenz a luat in calcul factori precum  grosimea aluatului si distribuirea ingredientelor.

Eugenia Cheng, matematician la universitatile din Sheffield si din Chicago, sustine ca o pizza de dimensiuni reduse are o cantitate mai mare de ingrediente, pe cand pe o pizza mai mare - toppingul este distribuit intr-un mod mai echilibrat.

Astfel ca, potrivit formulei lui Cheng, o pizza cu diametrul de 30 de centimetri are nevoie cu 10% mai mult topping decat o pizza cu diametrul de 35 de centimetri pentru a fi savuroasa.

Asadar, distribuirea ingredientelor variaza in functie de dimensiunea blatului, iar o pizza mai mica are mai mult topping decat o pizza mare, chiar daca se folosesc aceleasi cantitati de topping si aluat.

Pentru a stabili formula matematica pentru pizza perfecta, matematicianul a folosit variabilele "a" (pentru volumul constant de aluat) si "t" (pentru volumul constant de topping) pentru a stabili raportul dintre topping si blat, pentru o imbucatura medie de pizza. Astfel, a constatat ca, pentru o pizza cu diametrul mai mic, cantitatea de topping la fiecare imbucatura este mai mare.

Sursa foto: cocina.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea