Obisnuiesti sa folosesti coaja de portocala, lamaie sau lime la prepararea prajiturilor? Ar fi cazul sa renunti la acest ingredient caci oamenii de stiinta au descoperit ca acesta este foarte periculos pentru sanatate, chiar o adevarata otrava pentru organism.
Potrivit specialistilor, coaja de la citrice contine cele mai multe susbtante toxice, deoarece acestea sunt stropite direct cu pesticide. Iata cateva dintre cele mai periculoase substante din coaja citricelor:
E 230 Difenilfenol - Conservant artificial. Este un pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomanda spalarea pe maini dupa decojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca sangerari interne, daca este ingurgitat in concentratii mari. Doza maxima admisa prin lege este de 0,1 mg / kg corp.
E 231 Ortofenilfenol - conservant de suprafata. Poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii. Doza maxima admisa prin lege este de 0,2 mg / kg corp.
E 233 Tiabendazol - fungicid utilizat pentru suprafata fructelor. Doza maxima admisa prin lege este de 0,1 mg / kg corp.