Social

#fmi #salarii #guvern

FMI si Guvernul negociaza salariile bugetarilor

Guvernul va purta o noua runda de negocieri cu Fondul Monetar International despre acordarea urmatoarei transe de imprumut si despre amanarea adoptarii legii salariale unice.

Modificarea legislatiei privind pensiile este un alt subiect de discutie la intalnirea de miercuri, care face parte din misiunea FMI ce va prezenta concluziile discutiilor la final, pe 10 august.

Guvernul nu mai este nevoit sa finalizeze legea salarizarii pana la 31 octombrie. Aceasta este a doua concesie a FMI in cadrul acordului, dupa ce a acceptat un deficit pentru 2009 semnificativ mai mare decat cel discutat initial.

Sindicatele se opun oricarei scaderi salariale in urma discutiilor, preferand solutia unor disponibilizari bazate pe performanta.

"E o prostie. Mai bine facem o evaluare corecta si redimensionam numarul de salariati pe care sa-i platim bine decat sa avem o armata de angajati care se calca pe picioare, cu salarii mici , corupti si care nu-si fac treaba", a declarat pentru Evenimentul Zilei Dumitru Costin , presedintele Blocului National Sindical.

O alta solutie propusa de domeniul privat este "vacanta neplatita" timp de 10 zile pe an pentru fiecare bugetar. Aceasta idee a fost aplicata cu succes in alte tari europene si ajusteaza cheltuielile salariale fara efecte negative profunde in plan economic sau social. 

"Masura ar crea o stare de siguranta oamenilor din sistemul de stat. Mai important insa este faptul ca printr-o astfel de decizie se vor evita efectele perverse pe care le-ar avea intrarea in somaj a 20% din personal, precum scaderea drastica a consumului, cu impact asupra veniturilor din TVA, cresterea restantelor la credite sau la facturile de utilitati", sustine prof. Mircea Cosea, citat de Business Standard.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea