Social

Florin Bratu a bagat in buzunarul lui Gica Popescu un milion de dolari

Pentru 7.000 de euro neplatiti de Rapid clubului Tractorul Brasov, formatorul actualului jucator dinamovist, firma de impresariat a lui Gica Popescu trebuie sa explice diferenta de un milion de dolari, dintre banii dati de Galatasaray si cei primiti de giulesteni.
Transferul lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray, parafat in 2003, a deranjat o singura persoana, Paul Enache, presedintele FC Tractorul Brasov, care avea de primit o indemnizatie de solidaritate, jucatorul fiind format la clubul de sub Tampa. Oficialul ardelean a primit de la Rapid o parte din bani, suma care parea in regula, deoarece transferul se ridica la 1.750.000 de dolari. Enache a aflat insa ca tranzactia s-a efectuat pentru 2.750.000 de dolari, astfel ca a cerut Rapidului plata a inca 7.000 de dolari, litigiul ajungand pana la urma la FIFA.
In dosarul existent la organismul international sunt anexate si "cecurile" emise de turci pe numele lui Gica Popescu , pe 1 septembrie 2003, pe cand era asociat al fratilor Becali, in valoare de un milion de dolari, cu 750.000 mai putin decat incasasera alb-visiniii. Vazandu-se in situatia de a fi nevoit sa plateasca cei 7.000 de dolari brasovenilor, o suma mica pentru un club ca Rapid, al carui patron se numara printre cei mai bogati romani, oficialii din Grant se eschiveaza in a lua o pozitie in acest caz.
Chiar daca a fost atentionat ca acest litigiu este pe rol la FIFA, presedintele Dinu Gheorghe a precizat ca nu este interesat de subiect, pentru ca in acel moment nu era angajat in Giulesti. Statutul agentilor de jucatori, avizat de FRF, specifica la articolul 12, punctul 3, ca procuratorul poate fi remunerat numai de catre clientul pe care il reprezinta si in nici un caz de o terta parte, insa aceasta precizare de obicei se incalca cu buna stiinta.
Acordarea de catre club a unui comison impresarilor a devenit un adevarat cod deontologic , in Olanda si Germania aceasta procedura fiind acceptata fara probleme, cu toate ca suma maxima ce poate intra in conturile agentilor este de 10% din contractul jucatorului cu noul sau club.

Octavian Marin:
"Este in afara regulamentelor"
Agentul care a semnat un Contract de reprezentare cu Tractorul la inceputul anului 2004 se ocupa de litigiul "Bratu" din februarie 2005, cand a ajuns pe masa FIFA.
- Cati bani au iesit de la Galatasaray si cati au intrat la Rapid?
- Este o diferenta mare de bani, dar nu va pot spune suma exacta, deoarece informatiile pe care le detin sunt confidentiale. Pot sa declar insa ca suma respectiva nu este specifica unui comison.
- E legal ca un impresar sa primeasca comisioane?
- Un agent poate negocia un comison. Ceea ce este interesant este ca procuratorul nu poate fi platit decat de jucator. In caz particular, daca a semnat un contract cu un club, atunci el poate primi bani doar de la club. Este interzis ca un agent sa aiba intelegeri cu doua parti implicate intr-o tranzactie. In cazul nostru, agentii par a avea contract cu Bratu, negociaza in numele Rapidului si primesc banii de la Galatasaray. Este complet in afara regulamentelor.
- Ce pot pati impresarii implicati in aceasta tranzactie?
- Fiecare dintre noi avem o asigurare de raspundere profesionala. Daca se dovedeste ca au facut activitati in afara regulamentelor, pot fi amendati, si chiar exista posibilitatea sa-si piarda licenta. Dar sunt deciziile FIFA sau ale FRF.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea