Social

Firmele "voteaza" cu PNL si fug cu disperare de PSD

Mediul de afaceri a mizat pe PNL in 2007, caruia i-a donat circa 1,1 milioane de euro. PD a obtinut de la firme in jur de 600.000 de euro, iar PSD, putin peste 200.000.

Puterea le-a priit de minune liberalilor in 2007. Firmele private s-au inghesuit sa bata la usa partidului pentru a-si oferi sprijinul financiar. O dovedeste din plin lista cu donatiile facute de agentii privati anul trecut catre PNL, lista trimisa in aceasta saptamina spre publicare la Monitorul Oficial.

Astfel, liberalii au incasat aproape 4 milioane de lei de la 99 de firme (circa 1,1 milioane de euro), cu aproape un milion de lei mai mult decit ceea ce au reusit sa adune PD si PSD la un loc. Iar acestea sint doar firmele a caror valoare insumata a donatiilor depaseste 10 salarii minime brute pe tara.

Ce-i drept, nici democratii nu au dus-o rau in 2007.

Au avut mai multe firme donator decit liberalii: 104, dar le-au intrat in casierie cu mult mai putini bani decit fostilor parteneri de guvernare, doar 2.125.411 lei (607.260 de euro). Cindva de departe cel mai puternic partid din Romania si, fireste, cel mai bogat , PSD a dus-o rau de tot anul trecut: doar 813.511 lei (circa 235.000 de euro) primiti sub forma de donatii din partea intreprinzatorilor privati. De altfel, pesedistii se pot lauda cu doar 21 de firme si trei fundatii.

Daca la liberali cei mai generosi donatori au fost 12 firme, cu sume mai mari de 100.000 de lei, din care prima a fost firma consultantului politic al PNL, Dan Andronic , la PSD, o ONG apropiata financiar de liderul PSD, Mircea Geoana , Fundatia Ivan Marius, a oferit cei mai multi bani: 195.000 de lei.

Pe locul doi se claseaza o firma cu sediul in Ploiesti: Alpedor, cu 150.000 de lei. Pe lista PSD mai figureaza si numele unei multinationale: SC Orange Romania, cu 5.529 de lei, reprezentind „ reduceri de pret “, acordate la o serie de abonamente facute de filiala Alba. Cea mai mare donatie primita de PD de la o firma este de la SC American Technology Group Romania SRL, in valoare de 150.000 de lei.

Firmele care au sponsorizat PNL provin din 32 de judete. Cele mai multe sint din Bucuresti - 30. Surprinzator, doua judete in care liberalii au suferit pierderi de efectiv prin plecari la PLD - Sibiul si Botosaniul - sint pe „podium“ la sposorizari, cu 7, respectiv 9 firme. Pesedistii au gasit mai mult sprijin la malul marii, in fieful lui Radu Mazare: 11 societati au contribuit la vistieria partidului lui Geoana, lista judetelor cu sponsori nefiind insa una foarte lunga: Alba, Cluj, Ialomita, Ilfov, Vilcea, precum si municipiul Bucuresti. 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea