Social

#control #suprasolicitare #muncitori

Firmele cu angajati stresati si suprasolicitati au primit amenzi

Mai multe firme din Cluj au primit de la Inspectoratului Teritorial de Munca amenzi de 40.000 de lei. In urma unor controale, s-a stabilit ca firmele nu respectau dispozitiile si prevederile privind munca suplimentara si repausul saptamanal, iar angajatii lor lucrau in condiţii de stres si erau suprasolicitati.

Inspectorii ITM au verificat la sfarsitul lui martie 56 de firme, cu peste 3.000 de angajati, din mai multe domenii.

Potrivit directorului coordonator al ITM Cluj, Emilian Rosca, citat de Capital, "au fost aplicate, in total, amenzi de 40.000 de lei, pentru munca la negru , nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, neinfiintarea registrului si/sau netransmiterea acestuia in forma electronica la ITM in termenele si forma prevazute de lege. De asemenea, s-a sanctionat nerespectarea termenelor pentru reactualizarea controlului medical periodic, pentru faptul ca nu exista o evaluare a riscurilor, lipsea controlul medical la angajare, fisele individuale de sanatate si securitate in munca erau incomplete, iar activitatea Comitetelor de Sanatate si Securitate in Munca era incompleta si ineficienta."

Contabilii muncesc mult peste limita normala

Rosca a adaugat ca, in activitatea de contabilitate , s-a descoperit ca normarea muncii este "inexistenta" si ca angajatii tind sa munceasca suplimentar mult peste limitele admise de dispozitiile Codului Muncii.

Inspectorii ITM au constatat ca o parte din totalul firmelor controlate "nu au instructiuni proprii de sanatate si securitate in munca, prejudiciind lucratorii, nu se asigura o protectie reala impotriva suprasolicitarii, angajatorii nu au realizat evaluarea riscurilor expunerii nervoase si fizice a lucratorilor la supraefortul activitatilor, programul de lucru normal de opt ore pe zi nu este respectat si se efectueaza numeroase ore suplimentare , care au ca si consecinta suprasolicitarea lucratorilor", a mai spus reprezentantul ITM, care a adugat ca "angajatorii nu respecta nici dispozitiile cu privire la acordarea repausului saptamanal", a spus directorul coordonator al ITM Cluj.

Controlul, ecou al mortii Ramonei Ciciu

Emilian Rosca a precizat ca actiunea de control a avut loc "ca urmare a cazului de la Compania Ipsos Interactive Services SRL Bucuresti", unde o angajata, Ramona Ciciu, ar fi murit din cauza epuizarii si a suprasolicitarii la locul de munca, mai scria Capital.

  Foto : kevindewalt.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea