Social

Financial Times: Coruptia din Romania, o problema pentru care UE nu are leac

Coruptia, crima organizata si tergiversarile politice din Bulgaria si Romania au ajuns in atentia oficialilor de la Bruxelles. La peste un an de la aderare, cele doua state comunitare se confrunta cu probleme care pun liderii UE in dificultate.

Potrivit publicatiei britanice Financial Times , in acest moment Uniunea nu dispune de instrumentele necesare pentru a face presiuni asupra Romaniei si Bulgariei.

In lunile dinaintea aderarii, Bruxellesul s-a trezit prins intr-o capcana: desi erau date puternice ca cele doua state nu sunt pregatite pentru a intra in UE, momentul nu putea fi amanat fara ca oficialii sa-si incalce promisiunile anterioare.

Lucru care ar fi afectat reputatia Uniunii, scriu jurnalistii britanici. Asa ca acum statetele comunitare se confrunta cu „salbatacia” celor doua surori mai mici, fara a avea uneltele necesare indreptarii situatiei. Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE contine trei clauze care ofera baza legala pentru eventuale masuri impotriva lor, insa acestea pot fi aplicate numai pana la sfarsitul lui 2009. Este vorba despre clauza de salvgardare economica, cea privind piata interna si clauza privind justitia si afacerile interne.

In ceea ce priveste coruptia din Romania, jurnalistii scriu ca noul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu , nu are la dispozitie foarte mult timp pentru reforma in domeniu. In cateva luni, Comisia Europeana (CE) urmeaza sa dea verdictul in ceea ce priveste situatia sistemului juridic al tarii. Cu toate ca exista masuri legislative care inca nu au fost adoptate de Parlament, Predoiu s-a declarat increzator in reforma realizata pana acum, continua Financial Times .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea